Despre Bulgaria si statiunile litoralului bulgaresc
Popularitatea statiunilor de pe litoralul bulgaresc este in continua crestere in ultimii ani si se afla in topul preferintelor romanilor, dar si a francezilor, englezilor si a germanilor, care vin in numar tot mai mare pe plajele intinse ale Marii Negre.
Nenumerate oferte speciale pentru vacante pe litoral din Bulgaria stau la dispozitie turistilor si in special, acestea sunt pregatite cu discounturi destul de mari pentru familii si turisti cu bugete de vacanta mai reduse. Astfel, aceaste oferte speciale ofera o alternativa ieftina pentru vacantele la mare, in comparatie cu statiunile din vestul Europei, insa cu o calitate a serviciilor asemanatoare cu cele vest Europene, in statiunile de top din Bulgaria, cum ar fi Albena, Nisipurile de Aur, Sunny Beach sau Duni.
Hotelurile renovate complet si serviciile de calitate oferite de acestea, dar si statiunile si plajele impecabile sunt factorii de succes care au reusit sa atraga, in ultimii 10 ani, turisti de pretutindeni pe litoralul bulgar. Orasele Varna si Burgas au in dotare doua aeroporturi internationale, care fac legaturi intre Riviera bulgareasca si restul lumii si devine astfel calea cea mai usoara pentru ceilalti turisti ai tarilor europene vecine. Din pacate infrastructura rutiera din Bulgaria nu este una dintre cele mai de top si majoritatea turistilor, cu exceptia romanilor care sunt in imediata apropiere, sosesc la Marea Neagra , in Bulgaria pe cale aeriana. Pintre cele mai populare orase si statiuni de pe malul Marii Negre al Bulgariei sunt Balcik, Albena, Nisipurile de Aur, Varna, Byala, Obzor, Sunny Beach, Nessebar, Burgas, Pomorie, Primorsko, Ahtopol si sirul poate continua cu alte zeci de statiuni de succes. Temperatura medie pe malul marii in Bulgaria este asemanatoare cu cea din Romania, in luna iunie intre 25 si 27 grade celsius.
Majoritatea statiunilor de pe litoralul bulgaresc sunt localizate destul de departe de galagia si forfota marilor orase. Cele mai importante si cunoscute statiuni de pe litoralul bulgaresc sunt: Roussalka, Balchik, Albena, Kranevo, Nisipurile de Aur, Riviera, Chayka, Sunny Day, Sf. Constantin si Elena, Obzor, Elenite, Sunny Beach, Nessebar, Pomorie sau Sozopol. Nisipurile de Aur, Sunny Beach și Sf. Constantin și Elena se ridica la cel mai inalt nivel si concureaza cu succes cu celelalte statiuni ale Marii Mediterane, din punct de vedere al servicilor de calitate, infrastructura bine pusa la punct cat si a posibilitatilor variate de agrement.
In Nessebar, Sozopol, Obzor, Balcic se poate practica si alte activitati decat cele acvatice, cum ar fi echitatia. Daca preferati mai multa liniste si esti iubitor al atmosferei tipice satelor de pescari, sau pur si simplu iti place sa te bucuri de peisaje minunate poti alege sa petreci o vacanta in statiunea cu stancile Kaliakra (la nord de Varna) sau statiunea Morska Zvezda (Steaua de Mare). Printre statiunile Bulgariei, exista “statiuni de lux” cu hoteluri de 4 stele si 5 stele, dar si statiuni retrase si restranse( cum sunt cele din Vama Veche la noi) unde se gasesc preturi accesibile celor cu buget redus. Pentru acele familii cu copii care doresc o vacanta la Marea Neagra, in Bulgaria ideal ar fi sa aleaga statiunea Albena care are o plaja cu nisip fin si intrare treptata in apa, perfecta pentru cei mici. Pe langa petrecerea timpului pe plajele bulgaresti exista si alte zeci de activitati si posibilitati de a face excursii spre obiectivele turistice a orasele medievale ale Bulgariei, orase aflate la distante foarte mici de statiunile litorale.
Cu ce mijloc de transport se poate calatori catre statiunile de la mare, din Bulgaria?
Romanii, in ultimii ani, prefera tot mai mult sa mearga in vacanta la mare in Bulgaria in detrimentul Romaniei. Asta pentru ca, in cea mai mare parte serviciile oferite in statiunile bulgaresti sunt mult mai bune ca cele din tara si in plus o astfel de vacanta se poate dovedi a fi mai ieftina decat una petrecuta pe litoralul romanesc, asta incluzand si transportul pana la statiunile Bulgariei. Bulgaria se afla in vecinatatea sudica a Romaniei, ceea ce inseamna ca distanta intre tari este de doar 800 km ( de la Vama Veche) ce pot fi parcursi in aproximativ 7 ore. Spre Bulgaria se poate calatori plecand din tara prin intermediul masinii personale, a autocarului, a trenului si chiar cu avionul.
Cu masina personala din orice colt al Romaniei
Traseul Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Shumen – Varna este, de obicei, este ruta principala si favorita de romanii care doresc sa ajunga pe litoralul bulgaresc cu masina propie. Acest traseu presupune 300 km care pot fi parcurs, lejer, in maxim 6 ore, cu tot cu pauzele de relaxare. Pe aceasta ruta va trebui sa platesti o taxa pe trecerea Podului Prieteniei Giurgiu – Ruse care este de 26 lei pentru automobile, cand iesiti din România respectiv de 4 leva( aproximativ 10 lei) pentru intoarcerea in tara.
Pe langa ruta clasic Ruse – Shumen – Varna, mai sunt disponibile doua posibilitati de a ajunge cu automobilul pe litoralul din Bulgaria.
- Bucuresti – Lehliu – Calarasi – Silistra – trecerea peste Dunare cu bacul – Dobrich si Bucuresti – Constanta (pe autostrada A2) – Vama Veche – Durankulak – Varna. Primul traseu ce presupune trecea prin Silistra este mai scurt datorita faptului ca o mare parte din traseu include Autostrada Soarelui, iar la trecerea cu bacul, intervalul dintre doua traversari cu bacul peste Dunare este de cel mult 30 de minute. Taxa de trecere cu bacul este de 35 lei.
- Pentru al doilea traseu, pe autostrada A2 – Vama Veche, se poate pierde ceva timp din cauza aglomeratiei de pe autostrada, mai ales in mijlocul sezonului estival, cand toata lumea merge sau vine inspre/de la marea de pe teritoriul romanesc.
Preturi: pentru un consum de 7,5 litri /100 km/h se vor consuma 60-65 litri de benzina, insemnand aproximativ 400 de lei.
Foarte important de stiut, atunci cand intri in Bulgaria, este sa nu uiti sa cumperi de la un ghiseu special( de obicei la punctele vamale) sau de la benzinarie, vigneta bulgareasca! Costa 5 euro (10 leva) si este valabila pentru un weekend, 15 leva pentru o saptamana si 30 de leva pentru o luna, . Este obligatoriu sa o lipiti pe perbriz, in fata in dreapta jos, astfel incat ss fie vizibila pe tot parcursul deplasarii, cu masina personala, pe teritoriul Bulgariei. In cazul in care nu achizitionezi vigneta, trebuie sa stii ca amenda este de 300 de leva.
(function(d, sc, u) {
var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0];
s.type = ‘text/javascript’;
s.async = true;
s.src = u + ‘?v=’ + (+new Date());
p.parentNode.insertBefore(s,p);
})(document, ‘script’, ‘//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js’);
Cu avionul spre Bulgaria
Cele mai frecvente rute aeriene cu curse care fac legatura intre Romania si Bulgaria sunt cele cu plecari din Cluj, Iasi, Bucuresti, Timisoara catre aeroportul din Varna. Din aceleasi orase ale Romaniei se fac curse zilnice catre aeroportul din Sofia, capitala Bulgariei, catre aeroportul din Burgas si catre aeroportul din Plovdiv.
Cele mai frecvente curse aeriene sunt cele de pe aeroportul Otopeni pana la aeroportul din Sofia. Preturile difera de la o companie la alta si mai ales acesta variaza si in functie de perioada in care alegi sa mergi spre Bulgaria. Poti achizitiona bilete de avion low-cost cu preturi de la 20 euro si pana la 200. Timpul calatoriei variaza in functie de compania aleasa si de orasul din care pleci din Romania, insa in general acesta este intre 55 minute si o ora si 20 de minute. Aeroportul din Varna, este varianta cea mai buna, in cazul in care doresti sa ajungi pe litoralul bulgaresc, ca spre exemplu la Nisipurile de Aur.
Cu autocarul spre statiunile bulgaresti
Exista numeroase agentii de transport sau de turism care asigura transport pe ruta Romania- Bulgaria, pin intermediul ofertelor de tip all inclusive. In functie de orasul din care vrei sa pornesti din Romania, poti pleca zilnici din Bucuresti, Cluj, Timisoara sau Brasov direct catre statiunile bulgaresti. Timpul parcurs pe perioada calatoriei difera de la o companie la alta, de traseul pe care se face aceasta ruta, si de destinatia in care doresti sa ajungi. Pana in 10 ore ar trebui sa fii pe taramul bulgaresc, daca calatoresti cu autocarul( implicit cu pauze).
Pentru sejururi spre Bulgaria cu autocarul, trebuie sa stii ca exista curse directe spre orasele bulgaresti si implicit catre statiuni. Din Bucuresti, autocarele pleaca, zilnic din fata garii de nord sau din Piata Consistutiei, cu durata de 10 ore pana la destinatii.
Exemplu: Bucuresti (Piata Constitutiei), pe traseul Giurgiu – Ruse – Varna – statiunile bulgaresti. La sosirea in Varna calatorii care merg catre statiunile din Sud vor fi preluati de catre un alt autocar, iar ceilalti vor continua calatoria catre statiunile din Nord ( Balcic , Albena , Kranevo, Nisipurile de Aur, Chaika, Sunny Day, St. Constantin si Elena) fara transfer cu alt autocar.
Cu trenul spre orasele Bulgariei
Rute populare folosite pentru a calatori cu trenul din Romania in Bulgaria sunt cele cu destinatii ca: din Bucuresti la Varna, Sofia, Plovdiv, Burgas, Veliko, cu plecari din Brasov la Plovdiv, din Cluj-Napoca la Sofia, din Timisoara la Sofia sau din Brasov – Sofia.
Cum alegem mijlocul de transport potrivit pentru a calatori catre Bulgaria?
In continuarea articolului te ajutam sa intelegi care este varianta cea mai potrivita pentru a calatori in vacanta la mare, spre Bulgaria pe baza unor liste de avantaje si dezavantaje. In functie de pretentiile si cerintele tale, acestea te pot ajuta sa iti dai seama care este varianta de calatorie , cea mai buna pentru tine.
Calatoriile cu masina personala
Daca ai in plan sa calatoresti cu masina personala, trebuie sa stii ca din start iti asumi riscul sa petreci ore bune pe 4 roti si ca trebuie sa fii pregatit sa faci fata oboselii si eventualelor probleme ce pot sa apara pe parcursul traseului. Calatoria cu masina vine la pachet cu destul de multe responsabilitati, mai ales daca esti si cu familia, a caror asumare merita doar daca esti tipul de turist caruia ii place sa se bucure de libertate si de diversitatea oferita de natura.
Avantajele calatoriei cu masina personala:
- Poti schimba ruta oricand si in functie de cum decurge calatoria. Spre exemplu, daca pe traseul pana la destinatia finala, descoperi un obiectiv turistic de care nu stiai, poti sa schimbi traseul in mod spontan si sa te bucuri de o noua experienta.
- Poti face popas ori de cate ori iti doresti si unde iti doresti sau te poti caza la un hotel, in drum spre destinatie. Este un avantaj colosal, mai ales pentru acei care calatoresc cu copii si cu siguranta opririle vor fi dese.
- Calatoria cu masina personala este un prilej bun de a descoperi si savura frumusetea naturii si diversitatea culturala a zonelor prin care vei trece.
- Pentru detinatorii de animale de companie, este varianta cea mai buna, pentru ca acestia sa calatoreasca confortabil si in plus in acest mod nu platesti taxe suplimentare.
Dezavantajele calatoriei cu masina personala:
- Timpul parcurs pana la destinatie este mai mare, mai ales in trecerea prin punctele vamale unde de cele mai multe orii aglomeratia te poate face sa pierzi ore bune.
- Avarii ale masinii. Ultimul lucru pe care ti-l doresti sa ti se intample atunci cand calatoresti cu masina proprie este ca aceasta sa se strice in mijlocul drumului. Pe langa faptul ca iti poate ruina planul de vacanta iti poate aduce costuri suplimentare destul de costisitoare.
- Costurile combustibilului, a paracrilor, a taxelor de trecere si de autostrada si a vignetei bulgaresti sunt mult mai mari decat daca ai calatori cu celelalte mijloace de trensport.
- Oboseala acumulata in urma condusului creste riscul de accidente rutiere.
(function(d, sc, u) {
var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0];
s.type = ‘text/javascript’;
s.async = true;
s.src = u + ‘?v=’ + (+new Date());
p.parentNode.insertBefore(s,p);
})(document, ‘script’, ‘//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js’);
Calatoriile cu trenul
Avantajele calatoriei cu trenul:
- In primul rand, in functie de zona prin care veti calatori, vei avea cu siguranta sansa sa admiri peisaje minunate atat in Romania cat si in Bulgaria;
- Este un prilej bun de socializare cu colegii de compartiment cu care poti lega prietenii si dialoguri interesante;
- Din punct de vedere financiar, poate fi o alternativa de a calatori destul de ieftina, mai ales in cazul studentilor, a copiilor si a pensionarilor care pot beneficia de reduceri chiar si de 50%;
- Calatoria cu trenul te va priva de aglomeratia din trafic si automat in acest mod, poti economisi timp pretios pe care sa il petreci mai productiv, in vacanta;
Dezavantajele calatoriei cu trenul:
- Spatiul mic din compartiment poate fi o problema de confort, mai ales pentru calatoriile de lunga durata;
- Calatoresti alaturi de persoane necunoscute, lucru care uneori poate fi deranjant, n functie de caracterul persoanelor respective;
- Popasurile sunt rare sau deloc;
Calatoriile cu avionul
Transportul aerian este catalogat ca fiind cel mai sigur mijloc de transport, asta fiind si avantajul principal pentru care un turist alege aceasta varianta.
Avantajele calatoriei cu avionul:
- Este cel mai rapid mod de a calatori, ajungi in cel mai scurt timp posibil la destinatie si astfel economisesti timp( in cazul nostru, pana in Bulgaria vei face doar o ora);
- Confortul oferit de calatoriile cu avionul pot fi considerabil mai mari fata de celelalte variante;
- In anumite perioade, poti gasi bilete de avion foarte ieftine( mai ieftine chiar si decat calatoria cu trenul);
- Ofera posibilitatea de a lua un bagaj mai mare, decat daca ai calatori cu masina personala sau trenul.
- Toate drepturile rezervate sunt indeplinite, iar in caz contrar vei primi despagubiri;
Dezavantajele calatoriei cu avionul:
- Posibile amanari, anulari sau intarzieri ale curselor pentru traseul propus, din diverse motive (defectiuni tehnice sau starea vremii);
- Uneori biletele de avion, mai ales in sezonul estival, sunt destul de scumpe;
- Platesti taxe suplimentare pentru bagajele mai mari de 25 de kilograme.
- Locul in care aterizezi (aeropoartele), pot fi la distante mari fata de destinatia ta de vacanta.
Calatoriile cu autocarul
Avantajele calatoriei cu autocarul:
- Calatoria cu autocarul este sigura si confortabila! Tot ce trebuie sa faci este sa urci in autocar, sa te pui confortabil in scaun iar acesta te va duce direct la destinatie. Exista curse directe, pana la destinatia ta;
- Defectiunile tehnice sunt eliminate datorita controalelor tehnice , pe care firma de transport este obligata sa le faca periodic;
- Facilitatile oferite de calatoria cu autocarul sunt asigurate. Majoritatea autocarelor care obisnuiesc sa faca trasee de lunga durata au aceste facilitati ca wifi, televizoare si toalete si sunt incluse in pretul biletului;
- Bagajele voluminoase nu sunt o problema! Daca in cazul calatoriei cu avionul se percep taxe suplimentare pentru bagaje mai mari de 25 kilograme, iar in cazul masinii personale si a trenului spatiul este limitat, atunci cand calatoresti cu autocarul poti avea bagaj de orice dimensiune si cu orice greutate;
- De cele mai multe ori preturile unui bilet este avantajos oricarui buget;
- Toate drepturile rezervate sunt indeplinite, iar in caz contrar vei primi despagubiri;
Dezavantajele calastoriei cu autocarul:
- Popasurile nu sunt la fel de dese ca si in cazul masinii personale cand poti opri cand vrei;
- Spatiul mic de desfasurare, dintre scaune ofera disconfort ce duce la oboseala;
Astfel, tinand cont de aceste informatii referitoare la alegerea mijlocului de transport pentru o vacanta la mare in Bulgaria, veti avea toate sansele sa luati decizia potrivita!
(function(d, sc, u) {
var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0];
s.type = ‘text/javascript’;
s.async = true;
s.src = u + ‘?v=’ + (+new Date());
p.parentNode.insertBefore(s,p);
})(document, ‘script’, ‘//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js’);
Vezi si alte articole interesate despre vacante reusite!