Blog / Noutati

Cum se desfasoara drumul in vacanta pana in Bulgaria

Cum se desfasoara drumul in vacanta pana in Bulgaria?

Bulgaria este a 14-a tara, din punct de vedere al suprafetei, din Europa si se afla teritoriul Europei de Sud-Est  in vecinatate cu Romania la nord, Serbia si Macedonia la vest, Grecia si Turcia la sud, iar la est are iesire la Marea Neagra. Bulgaria este asemanatoare Romaniei, din mai multe aspecte. Verile sunt aproape identice cu ale noastre, calduroase si uscate, cu o temperatura medie de aproximativ 25 de grade.

Cele mai cunoscute forme de relief aflate pe teritoriul Bulgariei sunt Campia Dunarii, Muntii Balcani, Campia Traciei si Muntii Rodopi.

Bulgaria dispunde de trei parcuri nationale si de 11 parcuri naturale, iar 35% din uscatul acesteia este acoperit de paduri.

In ultimii ani, Bulgaria a devenit o locatie turistica atractiva, avand “in dotare” unele dintre cele mai ieftine statiuni montane din Europa si mai mult (cele mai vizitate) cele mai accesibile statiuni de pe litoral. Raportul calitate-pret este factorul ce influenteaza turistii sa experimenteze, mai mult, turismul in Bulgaria. Aproape 9 milioane de turisti viziteaza anual tara, majoritatea acestora fiind romani, francezi, greci si germani.Booking.com

(function(d, sc, u) {
var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0];
s.type = ‘text/javascript’;
s.async = true;
s.src = u + ‘?v=’ + (+new Date());
p.parentNode.insertBefore(s,p);
})(document, ‘script’, ‘//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js’);

Cu ce poti calatori din Romania spre/in Bulgaria si care sunt rutele disponibile?

Poti calatori cu:

  • masina personala prin punctele de frontiera mentionate mai sus,
  • cu trenul: de la Craiova spre Sofia (capitala Bulgariei) si de la Bucuresti la Ruse, iar pe timp de vara de la Bucuresti direct la Sofia.
  • cu autocarul: sunt curse directe spre Bulgaria cu plecare din diferite orase ale Romaniei.
  • cu avionul cu plecare de la Bucuresti, cursa directa spre Sofia.

veltravel.roSunt mai multe puncte de frontiera Romania-Bulgaria. Trecerea poate fi facuta pe pod sau cu bacul, in functie de fiecare vama si in functie de zona din care iesi din Romania. Principalele puncte de frontiera pe unde se face trecerea in Bulgaria sunt:

1. Drumul Giurgiu-Ruse- Este cel mai utilizat, mai ales de romani. Acesta  face legatura intre Bucuresti, Moldova, Ardeal si sudul tarii cu mai multe orase ale Bulgariei (Sofia, Varna, Veliko Tarnovo, Ruse, Plevna si altele).

Podul „Prieteniei”, construit in 1954, permite traversarea Dunarii cu autovehicule sau cu trenul.

2. Drumul CalafatVidin- Este un punct de frontiera ce face legatura intre Craiova, sud-vestul si vestul tarii cu zona de vest a Bulgariei, unde “Podul Prietenii” permite trecerea  Dunarii cu masina sau cu trenul.

3. Drumul Vama Veche – Bulgaria – Drumul este folosit de romanii care sunt din zona Dobrogei sau de turistii aflati pe litoralul romanesc ce doresc sa mearga in zona Varna-Burgas. Trecerea pe acest tronson de drum  se face numai cu autovehicule.

Mai exista si alte puncte de frontiera: Zimnicea-Svishtov (trecerea cu bacul), Ostrov-Silistra (pentru cei din sud-vestul Dobrogei), Dobromir (cei din sudul Dobrogei), Turnu Magurele-Nikopol (trecerea cu bacul), Bechet-Rahova ( trecerea cu bacul), Negru Voda-Yovkovo (cu trecere rutiera si feroviara).

Sfaturi si informatii despre calatoria cu masina, in Bulgaria

veltravel.roPentru trecerea pe pod se plateste o taxa. Pentru traversarea Dunarii cu bacul , va trebui sa platesti un bilet. Doar trecerea granitei prin Vama Veche este gratuita.

Limbajul trupului in Bulgaria este ceva mai ciudat decat cel cu care esti obisnuit. Spre exemplu la bulgari cand spui “Da” inseamna “Nu” si invers. Fii atent la acest aspect, pentru a nu iti crea probleme nedorite.

Daca calatoresti spre/sau pe teritoriul  Bulgariei cu masina propie trebuie sa ai actul de identitate, permisul de conducere, actele masinii, asigurare RCA.

Neaparat sa ai un GPS actualizat, pentru ca semnalizarile/indicatoarele nu sunt mereu foarte precise.

Pentru a circula pe drumurile publice ale Bulgarie, obligatoriu trebuie sa cumperi vigneta. Nu este costisitoare o poti cumpara din vama sau din benzinarii. Aceasta trebuie lipita pe parbrizul masinii, pe partea dreapa jos.

Daca iesi din Romania pe la Giurgiu, sa stii ca trebuie sa platesti taxa de pod, dus-intors.

Respectati limitile de viteza impuse, pentru ca politistii bulgari sunt foarte vigilenti si mereu stau “la panda”.  In caz ca primesti vreo amenda aceasta trebuie platita pe loc( mereu sa ceri chitanta).

Limitele de viteza pe teritoriul bulgaresc sunt : 50 km/h in localitate, 90 km/h in afara localitatii si 130 km/h pe autostrada.

In Bulgaria masinile parcate pe locuri nepermise, pot fi ridicate de catre personae autorizate. Acestea sunt eliberate de catre organele competente , numai dupa achitarea total a valorii amenzii.

Numerele de telefon importante, in caz ca ai nevoie sunt: Politia 166, Pompierii  160, Ambulanta 150, Asistenta rutiera  146.Booking.com

(function(d, sc, u) {
var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0];
s.type = ‘text/javascript’;
s.async = true;
s.src = u + ‘?v=’ + (+new Date());
p.parentNode.insertBefore(s,p);
})(document, ‘script’, ‘//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js’);

Informatii despre Nisipurile de Aur – cea mai atractiva statiune de litoral a Bulgariei

bestbuytravel.roNisipurile de Aur de pe litoralului bulgaresc –  cea mai cunoscuta statiune de pe litoralul bulgaresc, cunoscuta pentru nisipul fin si frumusetea plajelor. Statiunea este la doar 15 km de Albena si la 18 km de Varna.

Denumirea de “Nisipurile de Aur” vine de la o legenda veche care spune ca in urma cu foarte multi ani, piratii au ingropat o mare comoara pe faleza Marii Negre iar natura s-a razbunat pe ei transformadu-le comoara in nisipuri fine si stralucitoare.

Statiunea este cea mai mare de pe coasta Marii Negre de Nord, avand o plaja de 3,5 km lungime si 100 de m latime si are in componenta  dealuri impadurite si plaje alb-aurii.  Temperatura medie vara este intre 27-30 grade, iar temperatura apei ajunfe pana la 25-28 grade.

Statiunea este foarte vizitata de turistii romani, dar si de cei din Anglia, Franta, Germania sau Rusia si se adreseaza tinerilor in cautare de aventura, cat si familiilor cu copii, datoritata diversitatii activitatilor oferite. Cei mici pot experimenta parcurile acvatice, piscine si locuri de joaca special amenajate de catre majoritatea hotelurilor din jur. Iar pentr adultii sunt pregatite o multitudine de activitati ca: yachting, mini golf, tenis, bowling si multe altele.

Traseu dinspre Romania

Statiunea cu nisipuri de aur este situata la 334 km de Bucuresti. Masina este cel mai comod si rapid mod de transport, dar si cea mai preferata de romanii nostri. Ruta aleasa de cei mai multi turisti romani este: Giurgiu – Ruse – Varna – Nisipurile de Aur. Calatoria dureaza aproximativ 4 ore.

Preturile zonei de litoral

ebagaje.ro Pentru cazari la hoteluri din zona pornesc de la 65 leva-BGN( 135 lei) pentru un hotel cu o singura stea si pot ajunge pana la 205 leva( 500 de lei).

Pentru inchirierea unei masini pretul mediu pentru o masina economica este de 90 leva iar pentru un van poti plati in jur de 130 leva.

Pentru o masa pentru 3 persoane ce include 3 feluri de mancare va trebui sa scoati din buzunar intre 50-60 BGN. Spre exemplu o sticla de apa costa 1 BGN, o cafea ajunge pana la 2 BGN, iar un cheesburger poate costa intre 2 si 3 BGN.

Costul unui bilet al mijlocului de transport este de 1 leva ( 2 lei), iar tariful pentru un taxi este cuprins inrtre 0,8 BGN si 1,2 BGN.

In ceea ce priveste achizitiile de haine, trebuie sa stii ca o pereche de blugi costa intre 45-125 BGN iar o pereche de adidasi costa de la 40 BGN in sus.

La munte in Bulgaria – Bansko, statiunea montana cea mai vizitata de turisti

Bulgaria este locatia ideala pentru o vacanta la schi si este cunoscuta pentru partiile impecabile si interminabile amenajate pentru practicarea sporturilor de iarna in cele mai bune conditii, cu preturi mai mult decat accesibile tuturor. Bansko si Borovets sunt doua dintre cele mai practicabile si preferate statiuni de schi din Bulgaria.

Bansko este cea mai renumita statiune de schi a Bulgariei pozitionata in sudul tarii, in Muntii Pirin, la 160 km distanta de capitala. Statiunea dispune de 16 partii de schi( 4 pentru amatori,  11 cu dificultate medie si una pentru profesionisti) cu lungime totala de 70 km, cu altitudini de pana la 2.600 m si de  o telegondola, 8 telecabine, 7 telescaune, 7 teleschiuri si 10 teleschiuri pentru copii.

Bansko este cea mai moderna statiune de schi din Bulgaria si detine in patrimoniu  cel mai bun centru de schi din Europa de Est si Centrala. Cei care aleg sa mearga in Bansko sunt atrasi in primul de activitatile specifice iernii, iar in al doilea rand de arhitectura splendida.

Cea mai simpla si folosita modalitate de a ajunge in Bansko este cu masina personala. Exista si varianta zborului cu avionul de la Bucuresti pana in capitala Bulgariei, insa pentru cei ce vor practica schiul pe partiile statiunii ar deveni o varianta mai dificila, datorita echipamnetului sportiv.

Distanta dintre Bucuresti si statiunea Bansko este de 520 km( din care 200 kom sunt pe autostrada)si poate fi parcursa in aproximativ 7 ore. Pretul combustibulului poate varia, in functie de consumul masinii si de stilul de condus al soferului, astfel ca pentru dus-intors, la un consum mediu de 6/8l/km ar trebui sa platesti cam 600 de lei. Daca mergi in grup de 4 persoane, pretul transportului ajunge la aproximativ 150 de lei, per persoana.

Ruta cea mai buna, pornind din Bucuresti este – Giurgiu – Ruse – Plevna – centura Sofiei – Blagoevgrad – Bansko.

Pe langa combustibil, mai trebuie platita taxa de pod dintre Ruse si Giurgiu (13 lei la dus si 4 leva la retur) si neaparat vigneta specifica Bulgariei.

Alte rute inspre Bansko dinspre Romania:

Pentru cei din Olteniei sau Banat, este mult mai aproape de Bansko daca iesirea din tara va fi prin podul de peste Dunare de la Calafat sau cu bacul pe la Bechet – Oriahovo.

Distanta dintre Craiova si Bansko prin Calafat este de 445 km, parcursi in aproximativ 6-7 ore.

Traseul Craiova – Bansko prin Calafat: Craiova – Calafat – Vidin – Tar Simeonovo – Montana – Bozurishte – Sofia – Blagoevgrad – Simitli – Gradevo – Bansko.

Daca vrei sa treceti Dunarea cu bacul pe la Bechet, traseul este: Craiova – Bechet – Oriahovo – Krusovita – Borovan – Vratsa – Botevgrad – Yana – Sofia – Blagoevgrad – Simitli – Gradevo – Bansko. Distanta rutei Craiova – Bansko, prin Bechet este de 420 de km.Booking.com

(function(d, sc, u) {
var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0];
s.type = ‘text/javascript’;
s.async = true;
s.src = u + ‘?v=’ + (+new Date());
p.parentNode.insertBefore(s,p);
})(document, ‘script’, ‘//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js’);

Preturi in Bansko

citybreakieftin.roCa si preturi, trebuie sa stii ca o vacanta in Bulgaria poate ajunge sa fie chiar si de 4 ori mai ieftina decat una in tara noastra. Si nici pe departe nu poti compara serviciile de calitate oferite de bulgari cu ale noastre ( pentru partii). Astfel, o noapte de cazare la un hotel din zona porneste de la 20 euro pentru doua persoane. Pensiunile pentru aceasi suma ofera inclus in pachet chiar si un mic dejun. In general, cazarile la un hotel de 3 stele coosta in medie 25 euro/noapte.

Tarifele pentru skipass, pentru cursurile de schi sau pentru  inchirierea echipamentelor sunt mai ieftine cu peste 50% fata de celelalte statiuni montane din Europa. Preturile pe partie pornesc de la 50 de leva, pentru o zi, iar daca faci abonament pentru mai multe zile, pretul scade substantial.

In ceea ce priveste mancarea, afla ca pentru a lua masa la un restaurant, din zona, doua persoane vor scoate din buzunar 35 leva( mai putin de 80 de lei), pentru 3 feluri de mancare. O bere sau un vin fiert costa intre 1,5-2 leva (o leva =2,4 lei).

Alimentele au cam aceleasi preturi ca si la noi, pe alocuri pot fi chiar si mai ieftine. La fel si in cazul taxiurilor, care percep tariful de 0,80 leva/ km.

Per total, pentru o zi de vacanta doua persoane vor plati pentru cazare, mancare, schi si activitati de iarna, sau alte distractii, mai putin de 100 de euro.

Vezi si alte articole interesate despre vacante reusite!

Cum alegem mijlocul de transport potrivit pentru o vacanta la mare in Grecia?
Cum alegem cazarea potrivita pentru o vacanta la mare in Turcia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

nineteen + 15 =

Despre autor

FII LA CURENT CU VACANTELE REUSITE!

Cauta Oferte

Booking.com

Vacante de vis

Booking.com

Alege o vacanta reusita!

Booking.com
keyboard_arrow_up