Blog / Noutati

cele mai importante obiective turistice in salaj - zalau

Cele mai importante obiective turistice in Salaj – Zalau

Obiective turistice in Salaj – Zalau

Judetul Salaj este un alt teritoriu administrativ aflat in regiunea istorica Transilvania, in partea de nord-vest a tarii noastre, in zona numita Platforma Somesana. Acesta are resedinta de judet in orasul Zalau si se invecineaza cu judetele Cluj, Maramures, Satu Mare si Bihor. In judetul Salaj exista numeroase rezervatii naturale si peisaje spectaculoase, dar si obiective turistice de importanta istorica, culturala si sociala. Ca obiective importante va recomandam sa vizitati urmatarele:

Unitati de cazare ce accepta tichete de vacanta – Calatoreste cu tichete de vacanta in Salaj – Zalau! Vezi detalii…

 

1. Simleu Silvaniei

Simleu Silvaniei este un oras din judetul Salaj care merita vizitat. Aici veti putea admira ruinele unui castel medieval care a apartinut familiei nobiliare Bathory, ce dateaza din secolul al XVI-lea, Biserica Romano-Catolica din localitate, construita in anul 1534 la cererea voievodului Transilvaniei Stefan Bathoryde Somlyó, Biserica Reformata ce a fost construita in anul 1670 si o statuie a Sfintei Treimi, ridicata in anul ridicata in 1772 in semn de recunostinta ca localitatea a fost ferita de ciuma.

In plus, in oras se poate vizita si Sinagoga si un Muzeul al Holocaustului dedicat evreilor din Simleu Silvaniei deportati in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial in lagarele lagare de concentrare naziste din Germania si Polonia.

Vezi pe TripAdvisor cele mai ieftine hoteluri din Salaj, cu preturi incepand de la 87 lei pe noapte!

Vezi optiunile avantajoase de cazare in Salaj – Zalau!

2. Cetatea Almasului

Cetatea Almasului se afla in localitatea cu acelasi nume. Aceasta a fost construita in secolul al XIII (intre anii 1247-1278) si se spune despre ea ca a fost una dintre cele mai mai puternice cetati medievale din Transilvania. De-a lungul timpului cetatea a ajuns in posesia mai multor conducatori si familii nobiliare, iar in prezent din ea mai pot fi vazute doar cateva ruine. Tot in localitatea Almas se mai pot vedea si o parte din ruinele Castelului Csaky care a fost construit la inceputul secolului XIX si a apartinut familiei Csaky.

Vezi optiunile avantajoase de cazare in Salaj – Zalau!

3. Gradina Zmeilor

Gradina Zmeilor este o rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic. Aceasta arie naturala impresioneaza prin abrupturile sale, grupurile de stanci singuratice cu forme ciudate si neregulate, formate in urma eroziunii produce de fenomenele meteorologice (ploi, vant, inghet, dezghet). Denumirea rezervatiei vine de la numele de legende, date de localnici stancilor, printre care cele mai cunoscute sunt „Zmeul”, „Zmeoaica”, „Calugarii”, „Fata Catanii”, „Mosul” sau „Eva”. Gradina Zmeilor poate fi vizitata tot timpul anului, aici fiind marcate mai multe trasee turistice.


Booking.com

(function(d, sc, u) {
var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0];
s.type = ‘text/javascript’;
s.async = true;
s.src = u + ‘?v=’ + (+new Date());
p.parentNode.insertBefore(s,p);
})(document, ‘script’, ‘//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js’);

4. Gradina Botanica din Jibou

Avand o arhitectura de origine germanica, gazduieste restaurante si terase ce servesc clientilor Gradina Botanica „Vasile Fati” din Jibou este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judetul Salaj. Aceasta a fost infiintata in anul 1968 intr-un parc ce a apartinut domeniului Wesselényi si este considerata a fi una dintre cele mai frumoase gradini de acest fel din tara.

Gradina Botanica cuprinde mai multe sere de dimensiuni mari in care cresc sute de specii de plante exotice, un complex de acvarii si mai multe parcuri exterioare intre care se remarca doua gradini japoneze, o gradina romana si o gradina ornamentala. De asemenea, aici este amenajata si o mica gradina zoologica ce cuprinde, in principal, animale specifice faunei tarii noastre. In incinta gradinii botanice se afla si Castelul Wesselenyi care a fost construit in anul 1779, in stil baroc si este considerat a fi cel mai mare edificiu transilvanean din perioada baroca.

5. Hida

Nu poti vizita judetul Salaj fara sa treci si prin comuna Hida si satele apartinatoare de ea. Aceasta este plina de obiective turistice pe care merita sa le treci pe lista ta de calatorii. Astfel, pe raza comunei se afla Rezervatia naturala „Poiana cu narcise” unde poti admira varietatii de copaci si flori – unele dintre ele foarte rare – care cresc aici. Numele sau provine de la doua specii de narcise, Narcissus stellaris si Narcissus augustifolius care cresc in acest loc. De asemenea, aici poti admira si Stanca Dracului (Racas), un monument al naturii desemnat arie protejata de lege. Aceasta este formata din mai multe straturi de gresii care, datorita procesului de eroziune, au luat forma unei ciuperci.

Alte obiective turistice, devenite monumente istorice, aflate in raza administrativa a comunei Hida sunt: Conacul Hutfaludy din Hida (sec. XIX), Conacul Morca din Hida (sec. XIX), Casa Hatfaludy din Hida (1921), Scoala de arte si meserii (sec. XX), Casa parohiala din Hida (1910), si cinci bisericute din lemn ce dateaza din secolele XVII-XIX.

Vezi optiunile avantajoase de cazare in Salaj – Zalau!

6. Ansamblul monahal Stramba

Manastirea Stramba din satul Paduris, comuna Hida, este unul dintre cele mai vechi si mai cunoscute ansambluri monahale din judetul Salaj. Potrivit unei legende, manastirea a fost ridicata pe un pamant donat de o femeie bogata unor cunoscuti pentru harul lor duhovnicesc. Femeia avea o fiica foarte bolnava si a apelat la rugaciunile calugarilor pentru vindecarea ei, promitandu-le in schimb ca le va dona toata averea daca fata se va vindeca. Tot legenda spune ca acea femeie avea o deformare a coloanei vertebrale si era schioapa, motiv pentru care satenii au poreclit-o „stramba”, de aici venind si denumirea manastirii.

Vezi pe TripAdvisor cele mai ieftine hoteluri din Salaj, cu preturi incepand de la 87 lei pe noapte!

Manastirea Stramba a jucat un rol important in cultura romaneasca a secolelor XVIII – XIX, aici functionand una dintre primele scoli romanesti din tara noastra, calugarii care slujeau aici fiind in acelasi timp si promotori ai ideilor Scolii Ardelene. Pe langa rolul pe care l-a avut in promovarea culturii romanesti, manastirea din satul Paduris mai este cunoscuta si datorita icoanei Maicii Domnului din livada Almasului, considerata a fi foarte valoroasa. Aceasta dateaza din secolul al XVIII-lea si a fost pictata de preotul Luca din Iclod-Cluj, cel care a realizat si icoana Maicii Domnului de la Manastirea Nicula.

Vezi optiunile avantajoase de cazare in Salaj – Zalau!

7. Baile Boghis

Statiunea cu apa termala Baile Boghis, aflata in localitatea salajeana cu acelasi nume este renumita datorita izvoarelor sale cu ape termale (apa de aici poate ajunge la temperaturi de pana la 42 de grade Celsius) si bogat mineralizate, dar si a namolului cu proprietati terapeutice. Aici se pot trata afectiuni precum: reumatismale degenerative cronice, afectiuni neurologice periferice, afectiuni post traumatice, boli ginecologice, boli dermatologice sau boli de nutritie si metabolism.Booking.com

(function(d, sc, u) {
var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0];
s.type = ‘text/javascript’;
s.async = true;
s.src = u + ‘?v=’ + (+new Date());
p.parentNode.insertBefore(s,p);
})(document, ‘script’, ‘//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js’);


Vezi lista completa de obiective turistice pentru fiecare oras din Romania: CLICK AICI

Cum ti s-a parut informatia din acest articol?

Pasionat de turism, mereu in cautare de noi informatii. Imi place sa scriu despre destinatiile turistice in care ajung si sa ofer sfaturi si sugestii. Aceste sfaturi se bazeaza in principal pe experiente traite in calatorii de-a lungul anilor.

cetatea vicina
Cele mai importante obiective turistice in Calarasi
Castelul Kalnoky
Cele mai importante obiective turistice in Covasna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completați acest câmp
Completați acest câmp
Te rog să introduci o adresă de email validă.
Trebuie să fiți de acord cu termenii pentru a continua

Despre autor

Pasionat de turism, mereu in cautare de noi informatii. Imi place sa scriu despre destinatiile turistice in care ajung si sa ofer sfaturi si sugestii. Aceste sfaturi se bazeaza in principal pe experiente traite in calatorii de-a lungul anilor.

FII LA CURENT CU VACANTELE REUSITE!

Cauta Oferte

Booking.com

Vacante de vis

Booking.com

Alege o vacanta reusita!

Booking.com
Meniu
ro_RORomanian

FII LA CURENT CU ULTIMELE NOUTATI DESPRE VACANTELE REUSITE!

La abonare veti primi CADOU un Ghid de Calatorii in valoare de 100 euro!