Blog / Noutati

cele mai importante obiective turistice in targu jiu

Cele mai importante obiective turistice in Targu Jiu

Obiective turistice in Targu Jiu

Orasul si locuitorii sai, scriu pagini intregi din istoria Romaniei prin personaje precum: fratii Buzesti, Tudor Vladimirescu – conducatorul Revolutiei de la 1821, Gheorghe Magheru si Christian Tell, conducatorii Revolutiei de la 1848, Ecaterina Teodoroiu, „Eroina de la Jiu” care a luptat in Primul Razboi Mondial, comisarul Ioan C. Popilian, erou al luptelor din 14/27 octombrie 1916.

Targu Jiu se poate lauda cu cateva initiative culturale in premiera: intaia revista scolara din Regat, Amicul tinerimii (aparuta la Gimnaziul Tudor Vladimirescu in 1895), prima reprezentatie teatrala din judet, in anul 1834, prima tipografie din judet, a lui Nicu D. Milosescu, precum si cu intemeietorul litografiei artistice romanesti, Witold Rolla Piekarski.

Unitati de cazare ce accepta tichete de vacanta – Calatoreste cu tichete de vacanta in Targu Jiu! Vezi detalii…

1. Ansamblul sculptural Constantin Brancusi – Obiective turistice in Targu Jiu

cele mai importante obiective turistice in targu jiuIn Parcul Central din Targu Jiu, resedinta de judet a Gorjului, trebuie sa vedeti Ansamblul sculptural al lui Constantin Brancusi. Aici gasiti 4 sculpturi importante are marelui sculptor roman, printre care Poarta Sarutului, Coloana Infinitului, Masa Tacerii si Aleea Scaunelor. Ansamblul a fost proiectat si construit de Brancusi, drept omagiu pentru soldatii romani cazuti la datorie in Primul Razboi Mondial. Coloana infinitului, care se pare ca initial purta numele „Coloana Sacrificiului Infinit” are 16 module, reprezentand anul in care Romania a intrat in Primul Razboi Mondial.

Ultimul modul este doar jumatate in partea de sus, cealalta jumatate fiind la baza coloanei. Poarta Sarutului are o mare semnificatie si anume, trecerea spre o alta viata, iar motivul sarutului, care este reprezentativ pentru Brancusi, poate semnifica unirea sau ochii care privesc inspre interior. Intreaga alcatuire este considerata un monument istoric, datorita valorii artei lui Brancusi.

Vezi optiunile avantajoase de cazare in Targu Jiu!

2. Coloana Infinitului – Obiective turistice in Targu Jiu

”Coloana Infinitului ”sau ”Coloana Recunostintei fara Sfarsit” este una din cele mai admirabile sculpturi ale secolului trecut, austera si peste erfect echilibrata. Este o mare lucrare a sculptorului roman Constantin Brancusi, fiind o parte a trilogiei ”Ansamblului Monumental” din Targu Jiu, compus din ”Coloana Infinita”, ”Poarta Sarutului” si ”Masa Tacerii”. Coloana Infinitului este expresie a aspiratiei lui Brancusi catre Dumnezeu iar mesajul spiritual pe care aceasta il transmite reiese chiar din cuvintele sculptorului:

„Realitatea pe care Stalpul, laolalta cu celelalte doua semne de piatra ale mele o intrupeaza, este avantul, constiinta nuntii ce o sarbatorim cu nesfarsitul univers, dorul ce-i insufleteste pe eroi”. Inaugurata la 27 octombrie 1938, aceasta coloana are o mare inaltime de 29,35 metri si este compusa din 15 moduli octaedrici suprapusi,  avand la extremitatile inferioara si superioara cate o jumatate de modul, acestia fiind numiti de sculptor ”margele”.Booking.com

3. Casa Memoriala Constantin Brancusi

Cel mai mare sculptor roman, Constantin Brancusi, s-a nascut in satul Hobita din judetul Gorj. Acolo este amenajat un muzeu memorial intr-o casa de pe terenul care apartinea sculptorului, aceasta fiind clasificata drept monument istoric.

Adevarata casa in care s-a nascut Brancusi se afla cu 100 m mai incolo si apartinea surorii acestuia, dupa ce si-au impartit averea parintilor, odata cu moartea acestora (lui Brancusi i-a revenit terenul, iar surorii sale casa). Muzeul are 3 incaperi: odaia de dormit, cunia si celarul. Stalpii din prispa sunt sculptati in cel mai bun  stil traditional, specific si pentru satele transilvanene.

Vezi optiunile avantajoase de cazare in Targu Jiu!

4. Manastirea Tismana – Obiective turistice in Targu Jiu

Tot in judetul Gorj se afla si una dintre cele mai vechi manastiri ortodoxe din tara noastra. Manastirea Tismana are o vechime de peste 600 ani, constructia acesteia fiind finalizata in 1378. Aici a fost infiintata prima scoala de caligrafi si copisti de carti bisericesti, facand traduceri in diverse limbi.

In 1406, in acest loc s-a desfasurat intalnirea dintre Mircea cel Batran si regele austro-ungar Sigismund de Luxemburg, incercand sa formeze o alianta impotriva turcilor. Tot aici a fost gazduit si Vlad Tepes (1458) si, mai tarziu, Neagoe Basarab. Manastirea a fost distrusa intr-un incendiu in 1542 si rezidita.Booking.com

5. Pestera Polovragi

Pestera Polovragi se afla in Muntii Parang, la 670 m altitudine si la 20 m inaltime fata de malul stang al raului Oltet. Exista o legenda locala care spune ca in aceasta pestera locuia zeul suprem al dacilor, Zalmoxe, acesta fiind locul unde vracii dacici prelucrau o planta rara numita polovraga, care era folosita pentru diverse boli.

Legenda este mentionata si de Alexandru Vlahuta in „Romania Pitoreasca”, spunand ca apa din pestera este formata din lacrimile zeului care plangea pentru ca poporul dac a fost cucerit de romani. Pestera are o galerie de peste 10 km, insa doar primii 800 m sunt vizitabili publicului larg. Peretii pesterii poarta marturia culturilor care s-au adapostit aici: daci, traci, dar si calugari (1505–1968), care au lasat in urma o pictura cu simbolul mortii, facuta in tehnica negru de fum. In pestera exista o colonie de aproximativ 300 lilieci.

Vezi optiunile avantajoase de cazare in Targu Jiu!

6. Pestera Muierii

Aflata in comuna Baia de Fier din judet, Pestera Muierii poarta denumirea asta pentru ca in trecut adapostea femeile si copiii, atunci cand barbatii mergeau la lupte. Aceasta pestera are o lungime de aproximativ 7 km si 4 niveluri. Etajul superior (aflat la o inaltime de 40 m) este cel amenajat pentru circuitul turistic, avand o lungime de 573 m. Cele mai interesante formatiuni din pestera sunt Domul Mic, detinand aspectul unei cupole gotice, Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare si Stanca Insangerata, care si-a capatat numele datorita scurgerilor de oxid de fier prin peretele stancii.

Si aici exista o colonie de lilieci. Intr-una din galeriile pesterii, Galeria Ursilor, au fost gasite diverse schelete de ursi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre salbatice si mistreti, iar in Sala Musteriana au fost gasite obiecte ale civilizatilor din trecut si chiar fragmente de oseminte apartinand sexului feminin, cu o vechime de peste 30.000 ani.Booking.com

Vezi optiunile avantajoase de cazare in Targu Jiu!

7. Cheile Sohodolului

Cea mai impresionanta dintre rezervatiile naturale din judetul Gorj este cu siguranta Rezervatia Cheile Sohodolului. Aceasta este localizata in grupa muntilor Retezat-Godeanu, la limita dintre judetele Gorj si Hunedoara. Rezervatia se intinde pe 350 hectare si a fost numita arie protejata datorita formelor diversificate de relief (doline, canioane, pesteri etc).

Obiectivele turistice spectaculoase din rezervatie sunt Narile, Fusteica, Inelul, Pestera Popii (cea mai vizitata, datorita picturilor cu siluete de culoare neagra), Pestera Garla Vacii si asa mai departe. Zona este iubita si de amatorii de alpinism, fiind amenajate 120 trasee in acest scop. Aici au fost facute filmarile pentru celebrul film romanesc Margelatul.

Vezi lista completa de obiective turistice pentru fiecare oras din Romania: CLICK AICI

Cum ti s-a parut informatia din acest articol?

Pasionat de turism, mereu in cautare de noi informatii. Imi place sa scriu despre destinatiile turistice in care ajung si sa ofer sfaturi si sugestii. Aceste sfaturi se bazeaza in principal pe experiente traite in calatorii de-a lungul anilor.

cele mai importante obiective turistice in targoviste
Cele mai importante obiective turistice in Targoviste
Cele mai importante obiective turistice in Tulcea
Cele mai importante obiective turistice in Tulcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Despre autor

Pasionat de turism, mereu in cautare de noi informatii. Imi place sa scriu despre destinatiile turistice in care ajung si sa ofer sfaturi si sugestii. Aceste sfaturi se bazeaza in principal pe experiente traite in calatorii de-a lungul anilor.

FII LA CURENT CU VACANTELE REUSITE!

Cauta Oferte

Vacante de vis

Alege o vacanta reusita!

Meniu

FII LA CURENT CU ULTIMELE NOUTATI DESPRE VACANTELE REUSITE!