Blog / Noutati

Cele mai importante obiective turistice in Tulcea

Cele mai importante obiective turistice in Tulcea

Obiective turistice in Tulcea

Orasul Tulcea se afla in judetul Tulcea si este resedinta de judet a acestui judet. Orasul are o suprafata de 14 km patrati, o populatie de aproape 100.000 de mii de locuitori. Numele de Tulcea al orasului este este consemnat in documente destul de tarziu fiind mentionat pentru prima data in documente de Diodor din Sicilia in secolul 3 i.H. sub numele de Aegyssus.

Prima atestare documentara ce mentioneaza numele “Tulcea”, o reprezinta jurnalul de calatorie din 1506 al consului Andrei Taranowski. In perioada dintre anii ‘ 70 si prezent, orasul Tulcea a cunoscut o dezvoltare economico-sociala continua, fiind al doilea oras ca importanta din Dobrogea.

Privit de pe colina vechii Aegyssus, unde astazi se afla Monumentul Independentei, largul cot al Dunarii, pe malul caruia e cladit orasul, pare o dubla poarta; portul fiind cel care asigura intrarea pe de o parte in minunatele cai acvatice ale Deltei, tot el fiind cel care ofera prima treapta de pamant ferm celor care coboara de pe nave. Multe specii vegetale sau animale au constituit , totodata si importante resurse naturale, exploatabile economic care au atras oamenii pe aceste locuri din cele mai vechi timpuri.

Unitati de cazare ce accepta tichete de vacanta – Calatoreste cu tichete de vacanta in Tulcea! Vezi detalii…

1. Fortareata medievala de la Enisala

Cele mai importante obiective turistice in TulceaLa 2 km est de comuna Enisala se afla ruinele fortaretei medievale Yeni-Sale. Cetatea de la Enisala, se numara printre monumentele de arhitectura militara. Fortificatia a fost construita in a doua jumatate a sec. al XIV-lea. Pe baza tehnicilor constructive, s-a emis ipoteza ca singurii interesati de ridicarea unei cetati situata in cadrul sistemului de fortificatii din nordul Dobrogei, orientata spre mare pentru supravegherea traficului navelor, erau negustorii genovezi, care dispuneau de mari sume de bani castigate din comert si erau detinatorii monopolului navigatiei pe Marea Neagra.

Fortificatia de la Enisala a facut parte din lantul de colonii genoveze care ingloba orasele din Delta – Chilia si Likostomion, Cetatea Alba la gurile Nistrului, Caffa in sudul Crimeei. Dupa cucerirea Dobrogei de catre turci la 1419-1420, in cetate s-a instalat o garnizoana militara otomana. Ulterior, datorita inaintarii stapanirii turcesti dincolo de gurile Dunarii pana la Cetatea Alba si Chilia (1484), si a formarii cordoanelor de nisip ce separa lacul Razim de Marea Neagra, cetatea a fost abandonata in sec al XVI-lea, pentru ca nu mai corespundea intereselor strategice si economice turcesti.

Vezi optiunile avantajoase de cazare in Tulcea!

2. Cetatea Salsovia

Cetatea a functionat drept castru militar inca din prima jumatate a sec. III, (Itinerariul Antonini si Tabula Peutingeriana), ulterior, ca anexa la Legiunile militare romane.

La sud de cetate, pe un platou intins, in epoca romana se afla o asezare civila aparata din trei parti de vai naturale, cu maluri abrupte . Castrul a fost, foarte probabil, distrus in vremea lui Valens. Locuirea este reluata in epoca feudal-timpurie ( dupa probabila distrugere a castului in vremea lui Valens ), in apropierea cetatii dezvoltandu-se o asezare rurala, marturie fiind monedele datate in sec. XI.

Zidurile cetatii antice, groase de 2 m, au fost afectate pana in zilele de astazi atat de factorii naturali de eroziune cat si de efectele celui de-al doilea razboi mondial si de extragerea pietrei de catre localnici. Ca urmare a unor prospectiuni arheologice desfasurate in anul 2004, in partea de Nord a sitului, in interiorul cetatii, a aparut fundatia unui zid de piatra cu latimea de 0,8 m.

In absenta unor cercetari arheologice sistematice informatiile despre istoria cetatii sunt insuficiente.Booking.com

3. Monumentul Independentei – Tulcea

Monumentul Eroilor din Razboiul pentru Independenta se afla pe Colnicul Hora, unde se gasesc si ruinele cetatii Aegyssus.

Piatra de temelie a fost pusa la 17 octombrie 1879, in prezenta regelui Carol I. Conceptul si executia Monumentului apartine sculptorului George Vasilescu. In forma initiala, monumentul era amplasat pe soclu de plan patrat, in doua trepte, realizat din granit de Dobrogea, plasat pe un piedestal in forma de doua volume paralelipipedice si un trunchi de piramida, ornate cu brau si cornisa pe care se inalta maiestuos un obelisc inalt de 22 de metri realizat din granit de Ravena. La baza obeliscului, se aflau 2 elemente sculpturale, un dorobant cu arma pe umar si o goarna in mana si al doilea element sculptural, un vultur urias cu aripile deschise.

Vezi optiunile avantajoase de cazare in Tulcea!

4. Obeliscul din localitatea Crisan

Cu ocazia inaugurarii lucrarilor de la marele M, s-a construit un frumos obelisc pentru a marca momentul (Acest monument a fost ridicat in onoarea Majestatii Sale Carol I, Regele Romaniei, care la 5/17 mai 1894 a binevoit sa inaugureze a opta taietura la mila 18). Monumentul a fost restaurat in 1989 si se afla in localitatea Crisan.Booking.com

Aceasta inaugurare s-a facut in prezenta regelui Carol I si le adreseaza cateva cuvinte: ”…am asistat cu o vie placere la inaugurarea marei taieturi in bratul Sulinei si pun mare pret pe eminentele servicii, ce comisiunea a adus prin lucrarile sale comertului Dunarii de Jos. Romania mai cu seama va trage cel mai mare profit din aceste lucrari, fiind asigurat debuseul bogatiilor sale agricole”.Acest o monument a fost partial distrus la inceputul anilor 80. Un ceam cu stuf a intrat in el iar partea superioara a cazut pe acesta. Din cauza greutatii mari nu a putut fi dat jos de pe ceam si a fost dus pana la Combinatul de celuloza si hartie de la Chiscani Braila.

Vezi optiunile avantajoase de cazare in Tulcea!

5. Casa memoriala Panait Cerna

In centrul localitatii Cerna, la 55 km de Municipiul Tulcea, in vecinatatea bisericii satului atrage atentia o locuinta de mestesugar de la inceputul secolului al XX-lea. Este Casa Memoriala a poetului Panait Cerna. Expozitia memorialistica este organizata in trei sali si prezinta datele biografice ale poetului.

In celelalte spatii expozitionale s-a reconstituit interiorul taranesc traditional din acest areal, vizitatorii avand posibilitatea sa cunoasca frumusetea si autenticitatea mobilierului dar si ale tesaturilor de la inceputul secolului al XX-lea. Expozitia in aer liber prezinta instrumentar agricol traditional, dovada a uneia din ocupatiile principale practicate in aceasta zona. Acces: DN 22 Tulcea – Nalbant ; DN22D Nalbant – Cerna. Programul de vizitare este: luni-marti: inchis; miercuri-duminica: 9.00 – 13.00

Vezi lista completa de obiective turistice pentru fiecare oras din Romania: CLICK AICI

Cum ti s-a parut informatia din acest articol?

Pasionat de turism, mereu in cautare de noi informatii. Imi place sa scriu despre destinatiile turistice in care ajung si sa ofer sfaturi si sugestii. Aceste sfaturi se bazeaza in principal pe experiente traite in calatorii de-a lungul anilor.

cele mai importante obiective turistice in targu jiu
Cele mai importante obiective turistice in Targu Jiu
Cele mai importante obiective turistice in Targu Mures

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Despre autor

Pasionat de turism, mereu in cautare de noi informatii. Imi place sa scriu despre destinatiile turistice in care ajung si sa ofer sfaturi si sugestii. Aceste sfaturi se bazeaza in principal pe experiente traite in calatorii de-a lungul anilor.

FII LA CURENT CU VACANTELE REUSITE!

Cauta Oferte

Vacante de vis

Alege o vacanta reusita!

Meniu

Ofertă de călătorie Booking.com

Oriunde călătoriți, plătiți mai puțin. Beneficiați de un discount de minimum 15% la sejururi până pe 4 ianuarie 2021.
Vezi acum oferta!

FII LA CURENT CU ULTIMELE NOUTATI DESPRE VACANTELE REUSITE!

La abonare veti primi CADOU un Ghid de Calatorii in valoare de 100 euro!