Blog / Noutati

Cele mai bune crame din Istria, Toscana croată

Cele mai bune crame din Istria, Toscana croată

Dacă sunteți un pasionat de vinuri care plănuiește să călătorească în curând în Croația, nu ar trebui să pierdeți ocazia de a vizita unele dintre cele mai bune crame din Istria în timpul călătoriei dumneavoastră.

Adesea numită Toscana din Croația, Istria este o regiune cunoscută nu numai pentru farmecul său, ci și pentru bogata sa istorie viticolă. La fel ca Toscana, poziția geografică, clima și solul din Istria au avut un impact semnificativ asupra producției de struguri de-a lungul secolelor, făcând din această regiune un producător de top de vinuri de renume mondial. Ca o dovadă în plus a istoriei îndelungate a vinului în această parte a globului, Golful Kalavojna de lângă Pula și-a primit numele de la greci, care l-au numit Golful Vinului Bun.

În prezent, Istria rămâne una dintre cele mai mari regiuni viticole din Croația, terroir-ul său facilitând creșterea soiurilor de struguri de colecție. Printre numeroasele soiuri de struguri cultivate aici se numără două specialități locale – Malvazija și Teran. Fără alte comentarii, haideți să conducem pe drumuri pitorești de vin, pe lângă dealuri de vis și să vizităm unele dintre cele mai bune crame din Istria!

Cele mai bune crame din Istria

Kozlović

Situat în Momjan, Kozlović este una dintre cele mai bune crame din Istria. Producția de vin în această familie a început în 1904, iar astăzi a patra generație conduce crama. Scopul familiei este de a nu înceta niciodată să inoveze, păstrând în același timp moștenirea și tradițiile strămoșilor lor. Acest lucru a dus la una dintre cele mai moderne crame din Istria.

Folosind înclinarea naturală a dealurilor, pereții laterali sunt acoperiți de vegetație mediteraneană, oferind un efect natural de răcire. Vinurile Kozlović au fost recunoscute în întreaga lume, pot fi găsite în restaurante cu stele Michelin și sunt distribuite în mai multe țări, inclusiv în SUA.

Kozlović Winery are o varietate de vinuri cu etichetă premium, de la Malvazija și Teran la Rosé și Muscat. Dacă vizitați crama, care este disponibilă pe itinerariul nostru de vinuri din Croația și Slovenia, vă veți bucura de Malvazija proaspătă combinată cu priveliști uimitoare ale Văii Valle. De asemenea, acolo se produce ulei de măsline premiat și veți avea ocazia să gustați și voi o parte din el.

Clai

Clai se află în satul Krasice, în apropiere de Buje. Originar din Istria, proprietarul, Giorgio, a avut o mică osteria în Trieste, unde a locuit și a lucrat, dar și o mică podgorie în Istria, în scopuri personale. În timpul zilelor petrecute la osteria, a încercat multe vinuri diferite și, într-o zi, în timp ce bea un pahar, a început să se gândească că poate ar putea produce propriul vin. Așa că a făcut-o.

Cel mai bun cuvânt pentru a descrie vinurile lui Giorgio ar fi organic, în toate sensurile cuvântului. El nu folosește substanțe chimice, pesticide, drojdie sau zahăr. Doar îngrășăminte organice și câteva principii biodinamice. Întotdeauna spune că el nu face vin. Vinul se face în podgorie și el doar așteaptă ca eforturile sale să se transforme în vin.

Vinurile preferate ale lui Giorgio sunt amestecurile, dar, pe lângă acestea, puteți încerca câteva Cabernet, Pinot, Sauvignon și, bineînțeles, Malvazija și Refošk în micuța sală de degustare a vinăriei, unde soția și fiica lui Giorgio îl asistă și pregătesc, de asemenea, câteva delicatese. Fiica sa este, de asemenea, un mare fan al rachiurilor și lichiorurilor de fructe, ceea ce înseamnă că puteți gusta și câteva dintre creațiile sale de casă în timp ce vă aflați acolo.

Dobravac

Dobravac este situat în frumosul oraș istrian Rovinj. Damir, proprietarul, și-a început inițial cariera ca legumicultor. Producția de vin a venit mai târziu, ca răspuns la marile lanțuri de supermarketuri care dictau prețurile legumelor sale. Damir s-a gândit: De ce să nu fac vin și să îmi stabilesc propriile prețuri?

Familia sa făcuse întotdeauna vin, dar, la fel ca multe familii croate, era mai degrabă pentru consumul personal decât pentru o afacere. Damir a vrut ceva diferit, ceea ce nu a fost ușor, având în vedere numărul deja mare de crame din Istria. Încăpățânarea sa a fost cheia. Astăzi poate fi mândru de colecția sa de vinuri și de premiile pe care le-a câștigat de-a lungul anilor.

El produce o varietate de vinuri, de la Malvazija și Teran la vinuri de portocale. Familia nu a încetat nici producția de legume, iar majoritatea hotelurilor exclusiviste din Rovinj își cumpără legumele de la ei. Dacă adăugați Rovinj ca o oprire în programul dvs. Croația, vă putem aranja să stați la vila familiei, cu cel mai drăguț bar de vinuri din zona holului. S-ar putea chiar să aveți ocazia să-l întâlniți pe Damir și să stați de vorbă cu el la un pahar de vin excelent.

Matošević

Situat în Krunčići, cea mai nordică parte a Mediteranei, Matosević diferă de majoritatea celor mai bune crame din Istria de pe această listă. Povestea acestei crame nu începe cu câteva generații mai devreme, ca o tradiție de familie. Ivica, proprietarul, a început literalmente de la zero.

A petrecut ceva timp lucrând în Italia unde s-a îndrăgostit de vin și a decis că vrea să creeze o podgorie perfectă care să se reflecte în pahar. A început în podgoria vărului său, în timp ce își căuta propriul loc, care se află acum în Krunčići.

Ivica spune adesea că a făcut un salto mortale, o învârtire mortală, care i-a schimbat complet viața. Dar s-a dovedit a fi una foarte reușită. De la vinurile clasice și cele mai de bază până la amestecuri de vinuri și vinuri învechite, fiecare iubitor de vinuri își va găsi paharul perfect la Matosević.

Roxanich

Un alt amator de pe această listă a celor mai bune crame din Istria, proprietar al Roxanich este un inginer care a petrecut timp la podgoriile din Franța, în apropierea unor vinificatori celebri. A decis să părăsească ingineria și să-și urmeze pasiunea, găsind locul perfect pentru podgoria visurilor sale. În timpul acestei căutări, a întâlnit un om cu o viziune similară, astăzi partenerul său de afaceri. Împreună au creat podgoria lor în zona Vișnjan.

Unii numesc vinurile Roxanich extreme datorită macerărilor și timpilor lungi de maturare. Este nevoie de șapte ani pentru ca vinurile să treacă de la butoaie la sticle. Acest mod extrem de vinificație a dat totuși roade, deoarece aceste vinuri sunt recunoscute la nivel mondial și pot fi găsite în întreaga lume. La cramă, există o selecție interesantă care nu trebuie ratată.

În 2019, Roxanich Winery a deschis un hotel în orașul de pe dealul Motovun, cu crame uriașe și săli de degustare. Un loc interesant pentru a petrece câteva nopți, nu credeți? Dacă sunteți de acord, putem include un sejur la Roxanich în itinerariul personalizat în Croația.

Fakin

Cu toate că Fakin familia Fakin a cultivat struguri de ani de zile, pe care îi vindea altor crame din Istria, care la rândul lor câștigau medalii pentru vinurile obținute din strugurii lor. Dar Marko, proprietarul, a decis să schimbe această politică și să înceapă să producă în schimb propriile lor vinuri. Aceasta s-a dovedit a fi o decizie excelentă, deoarece Marko a început să câștige nu doar câte o medalie, ci până la nouă într-o singură competiție, ca tânăr campion Malvazija.

La nivel local, Marko este cunoscut ca vinificatorul de garaj, deoarece totul a început în garajul său. Unii struguri pentru vinurile dulci au fost chiar uscați în casa lor. Filozofia lui Marko este că trebuie să iubești podgoriile și viile dacă vrei să faci vin bun. Trebuie să-ți cunoști strugurii de la început până la sfârșit.

Vinurile Fakin au prețuri rezonabile, deoarece familia dorește să rămână corectă față de clienții săi. Sala de degustare a vinurilor este situată la poalele frumosului Motovun, în apropiere de Rovinj. Pregătiți-vă să gustați vinurile bune Fakin aici!

Coronica

Situat în apropiere de Umag, la Coronica echipa spune că fac vinul în vie și încearcă să nu-l strice în pivniță. Ei sunt unici în încercarea de a sublinia importanța podgoriilor, nu a pivnițelor.

Familia Coronica cultivă struguri de patru generații. În urmă cu aproximativ 10 sau 15 ani, au început cu o abordare puțin mai modernă a vinificației.

Printre vinurile lor, puteți găsi câteva Malvazija excelente, minerale și tinere, dar, după cum spune Moreno, vinul său de viitor este Teran. Teran-ul lor a redefinit termenul Teran în Istria și, cu persistența sa, Teran este acum cunoscut în lumea vinului ca un vin complex cu un mare potențial.

Cattunar

În Brtonigla, veți găsi unul dintre cei mai mari producători de vinuri privați din Istria, Cattunar. Vinificația a început aici în anii ’80. Înainte ca Malvazija să intre în vogă, echipa Cattunar și-a dat seama că acesta era viitorul lor și a început imediat să-și perfecționeze tehnicile de producție.

Au cercetat cele patru tipuri de sol de pe proprietatea lor (gri, roșu, alb și negru) și au plantat Malvazija pe fiecare dintre ele. Prin urmare, oferta lor include vinul Malvazija provenit din toate cele patru tipuri de soluri diferite.

În afară de Malvazija, ei produc, de asemenea, Teran și Muscat, care sunt tipice acestei zone, dar și unele dintre marile nume globale, cum ar fi Cabernet, Chardonnay și Merlot.

Trapan

Trapan este situat în Šišan, în apropiere de orașul balnear Pula. Bruno, proprietarul, este încă un vinificator care a pornit de la zero când avea doar 25 de ani. Atitudinea, energia și încrederea lui au fost foarte necesare pentru a avea succes.

Pentru Bruno, vinul este un mediu care conectează oamenii. El dorește să creeze vinuri care să aducă bucurie și plăcere în viața oamenilor. Cu soiurile de vinuri croate tipice care provin în mod tradițional din această zonă, el a făcut ceva ce oamenii credeau că ar fi imposibil. A făcut vinuri Syrah și în curând a început să câștige premii prestigioase.

La stația de vinuri Trapan, pe lângă vin, puteți degusta o ofertă gastronomică largă bazată pe ingrediente locale și de sezon.

Gustă cu noi cel mai bun vin din Istria

Această listă a celor mai bune crame din Istria nu este exhaustivă, deoarece există atât de multe crame de calitate în zonă încât nu am putea să le menționăm pe toate într-o singură ședință. Alte crame de luat în considerare sunt Piquentum, Franković, Degrassi, Ipša, Meneghetti, Verlada, Tomaz, Medea, Kabola, Arman, Damjanic, Benvenut și lista poate continua.

Dacă sunteți dornici să savurați cel mai bun vin istrian în timpul vizitei dvs. călătorie în Croația, fiți siguri că vă vom presăra itinerariul cu vizite la unele dintre cele mai bune crame din Istria.

Ivana

Ivana a venit la JayWay cu o experiență bogată în turism, alături de o diplomă în turism și marketing. Deși a lucrat cu mai mulți tour-operatori britanici mari de-a lungul anilor, Ivana a descoperit că lucrul cu tururi de grup mari nu era pentru ea, deoarece prefera să cunoască oamenii pentru care lucra și să le dedice timp, așa că JayWay a fost o potrivire perfectă. Ivana iubește în mod natural să călătorească și este o mare gurmandă, dar îi place mai ales să citească o carte bună și să savureze un vin croat excelent.

Articol Preluat din sursa Externa

5 alimente locale de încercat în Portugalia – Gate 1 Travel Blog
13 motive pentru a vizita Konitsa, Epirus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

seventeen + eighteen =

Despre autor

FII LA CURENT CU VACANTELE REUSITE!

Cauta Oferte

Booking.com

Vacante de vis

Booking.com

Alege o vacanta reusita!

Booking.com
keyboard_arrow_up