Blog / Noutati

13 motive pentru a vizita Konitsa, Epirus

13 motive pentru a vizita Konitsa, Epirus

Epirus este un È›inut binecuvântat cu o diversitate uimitoare, o natură remarcabilă, vârfuri muntoase dense È™i unele dintre cele mai fermecătoare sate de piatră È™i poduri arcuite pe care un călător le va întâlni, în timp ce călătoreÈ™te prin Grecia continentală. Orice poveste de călătorie grozavă începe cu fuga de mulÈ›imi È™i urmarea căilor mai puÈ›in circulate, – deoarece acestea sunt adesea drumurile care vă vor acorda cele mai satisfăcătoare experienÈ›e de călătorie.

La cel mai îndepărtat capăt al Epirus în regiunea Epir, se află orașul pitoresc Konitsa, literalmente la câțiva pași de granița cu Albania, construit în formă de amfiteatru pe pantele muntelui Trapezitsa (lanțul muntos Pindus), chiar acolo unde gloriosul râu Aoos se întâlnește cu fluviul cristalin Voidomatis și cu Sarandaporos (care curge în nord-vestul Greciei și în sudul Albaniei).

Cândva, granițele de aici erau inexistente, deoarece ciobanii cutreierau liber munții în căutarea unor pășuni mai verzi pentru turmele lor. Astăzi, granițele sunt doar împărțite de râuri, iar tot ce se poate vedea este un pământ glorios, vârfuri nesfârșite, în timp ce se inhalează aerul răcoritor de munte.

Konitsa, adesea supranumită Alpii greci, oferă într-adevăr vizitatorilor săi oportunități generoase de a se conecta cu natura, istoria și tradițiile sale de secole.

Unde se află Konitsa

Orașul Konitsa se întinde grațios la o altitudine de 600 de metri, la nord de Ioannina, capitala Epirului (la aproximativ o oră de mers cu mașina), iar la nord-est de Konitsa veți găsi celebrele sate Zagorochoria. Originea numelui orașului provine, cel mai probabil, de la cuvântul slav kon, care înseamnă cal. Apropierea orașului de Parcul Național Vikos-Aoös îl face o destinație ideală pentru iubitorii de natură și o bază perfectă pentru a explora zona mai largă a Epirului.

1. Explorați satele fermecătoare din Mastorohoria

Zona mai largă a Epirului este renumită pentru satele sale de piatră, iar Konitsa este cunoscută pentru Mastorohoria – Satele MeÈ™terilor MeÈ™teÈ™ugari, artizanii È™i meÈ™teÈ™ugarii locali din zonă care au construit bijuteriile arhitecturale din întreaga Grecie È™i din Balcani. Un astfel de exemplu frumos este satul Gannadio, care se deschide spre priveliÈ™ti spectaculoase asupra versanÈ›ilor Grammos (2520m) È™i Smolikas (2637m).

Satul este caracterizat de o piață primitoare, umbrită de un platan impunător – aici veÈ›i găsi singurul kafenio tradiÈ›ional local – care, bineînÈ›eles, își trage numele de la copac È™i de la Biserica Taxiarches. Acest loc este cu adevărat un loc unde te poÈ›i odihni, te poÈ›i bucura de o masă locală delicioasă È™i pur È™i simplu te poÈ›i bucura de seninătate.

Doamna Vaso preparând tradiționala batsaria (plăcintă cu spanac) grecească în satul Gannadio

Satele sunt numeroase și fiecare dintre ele are un caracter unic, presărat cu monumente arhitecturale impresionante și peisaje magnifice. Satul Monastiri găzduiește Mănăstirea Panagia, satul Hionades se mândrește cu o tradiție bogată în hagiografie, în timp ce Plikati este cel mai izolat sat din Mastorochoria. Pentru cei care au mai mult timp la dispoziție, vor găsi încântare în descoperirea diversității acestui ținut binecuvântat.

2. Vizitați mănăstirile și bisericile magnifice

Konitsa și satele din jurul său găzduiesc unele dintre cele mai notabile mănăstiri și biserici care au rezistat testului timpului. Una dintre cele mai vechi și mai impresionante mănăstiri din Epirus este Sfânta Mănăstire Molivdoskepasti, un monument bizantin impunător care a fost construit de împăratul bizantin Constantin Pogonatos în secolul al VII-lea.

Numele bisericii provine de la cuvântul plumb, care se datorează acoperișului de plumb cu care era adăpostită mănăstirea. În ciuda faptului că a suferit numeroase distrugeri de-a lungul secolelor, acest monument religios a fost foarte bine conservat și astăzi se pot admira hagiografii bizantine remarcabile care datează din secolul al XVI-lea.

Molivdoskepasto, un sat încântător de aproximativ 40 de locuitori care poartă același nume ca și mănăstirea, este situat la doar câțiva metri de Albania și a fost un important centru economic și administrativ încă din cele mai vechi timpuri.

Plăcintă fantastică de pui

Pe mica sa piață sătească veți da peste un kafenio tradițional, care este locul preferat și singurul loc de întâlnire al localnicilor și al unui vecin distileria tsipouro, unde am fost invitați să savurăm plăcintele locale alături de un pahar de tsipouro. Ospitalitatea a fost absolut încântătoare.

Dacă vă aflați în această parte a regiunii, urmați singurul drum principal care duce în inima satului, unde veți fi întâmpinați de nenumărați cireși și de pantele dense ale munților, nu uitați să vă opriți la biserica Sfântul Gheorghe și să vă potoliți setea bând apa sfințită din izvorul natural.

Izvorul Sfântului Gheorghe

Povestea spune că oricine bea din izvor se va întoarce cu siguranță.

La marginea așezării veți fi întâmpinați de o altă biserică istorică dedicată Agioi Apostoli, care datează din 1298. Frescele impresionante au fost finalizate în 1645, cu o donație generoasă din partea lui Panos Papadimitriou, care i-a însărcinat pe faimoșii pictori Dimitri și Ioanni Skoutari din Grammosta sau Grammos (regiunea Kastoria) să finalizeze operele de artă.

3. Îmbrăcați-vă în caracterul tradițional al orașului Konitsa

Konitsa este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase sate din Grecia, și chiar foarte frumos. Casele din piatră bine conservate coexistă armonios cu străzile pietruite, vegetația luxuriantă și grădinile de trandafiri înflorite.

După-amiaza, faceți o plimbare pe aleile pietruite, luminate de lumina strălucitoare care ricoșează în pereții de piatră, și vă veți simți ca și cum ați aterizat brusc într-un basm, în timp ce treceți printre casele cu imagini perfecte și grădini bine îngrijite.

Odată ce ajungeți în piața principală, un sentiment de calm va pune stăpânire pe voi, deoarece îi veți vedea pe localnici stând confortabil în cafenele, savurând mici discuții la o cafea sau poate ceva mai tare.

În locuri precum Konitsa, trebuie să înveți să te lași pradă fluxului și să-ți eliberezi mintea de orice griji, cel puțin pentru un moment. Asta am făcut și noi, ne-am așezat, am comandat cafea și ne-am angajat într-o mică discuție.

Pentru cei care sunt curioși să afle mai multe despre istoria acestui loc fermecător, există câteva repere care merită menționate, Moscheea Sultanului Suleiman este renumită pentru patrimoniul său arhitectural spectaculos, precum și casa lui Hamko, mama conducătorului nemilos Ali Pascha. Oenofilii sunt invitați să exploreze muzeul vinului și al viței de vie, în timp ce pasionații de istorie se pot implica în exponatele expuse la Muzeul de Istorie Naturală și Folclor.

4. Tărâmul fructelor de pădure și al superalimentelor

Peisajul din Epirus poartă multe daruri, printre care se numără cireșii, însă există un fermier care a mers dincolo de ceea ce este sigur și cunoscut și a decis să încerce ceva nou.

Boabele de cătină de mare nu sunt deloc obișnuite în peisajul grecesc, însă acest lucru nu l-a împiedicat pe Philippos Barbas să planteze cu succes o mie de copaci în Konitsa. El folosește tehnici agricole moderne, iar irigarea terenului este operată chiar prin intermediul telefonului său. Superalimentul face minuni pentru sănătate, nu se adaugă chimicale, iar producția se bazează exclusiv pe darurile naturii.

Ideea a început în 2009, când Barbas a vrut să își transforme hobby-ul în carieră prin înființarea Ipofaes.gr, și cu multă muncă și perseverență asta a făcut. Recent a adăugat produse precum Ginkgo biloba (planta pentru o memorie excelentă) și ciulinul de lapte, care sunt ambele cultivate și prelucrate în Grecia.

5. Bucurați-vă de tratamente terapeutice la băile termale de la Amarantos

Băile termale au fost construite pentru prima dată în 1923, însă până în anii 1960 vizitatorii puteau ajunge aici doar cu ajutorul animalelor. Izvoarele termale din Amarantos sunt situate în nordul satului Amarantos, înconjurate de verdeață luxuriantă, la o altitudine de 1200 m. Facilitățile dispun de 13 băi individuale, o piscină comună și o baie de aburi separată. Centrul spa funcționează din iunie până în septembrie.

Există mai multe opțiuni de cazare disponibile în sat, iar zona are, de asemenea, 15 culoare de escaladă pentru toate nivelurile de dificultate (deschise din iunie până în octombrie). Acest loc este cu adevărat o destinație excelentă pentru cei care doresc să scape de grijile zilelor moderne.

6. Admirați podul cu arc din Konitsa

Podul de piatră din Konitsa, care este un punct de reper unic al orașului, se spune că este cel mai mare pod cu un singur arc din Balcani. Înălțându-se peste râul Aoos, acest pod cu un singur arc, înalt de 20 de metri și lung de 35 de metri, a fost construit în 1870 de Ziogas Frontzos, un meșter priceput din satul Pyrsogianni.

În 1870, când armata turcă părăsea Konitsa, au încercat să arunce podul în aer, din fericire nu au reușit, iar acest pod impresionant a reușit să reziste în timp, devenind una dintre principalele atracții din zonă.

7. AsistaÈ›i la vestigiile de la Mesogefira – un punct de cotitură important în istorie

Cel de-al treilea pod din clasament al râului Aoos a servit cândva ca unică legătură cu Albania vecină. Podul cu trei arcuri a fost construit inițial în secolul al VII-lea și, la rândul său, a fost aruncat în aer de greci în 1940 pentru a împiedica trupele italiene să intre în Grecia. Astăzi se pot vedea doar rămășițele unui zid înconjurat de verdeață luxuriantă și de apele răcoroase ale râului Aoos.

8. Vizitați Parcul Național Pindos de Nord

Parcul Național Pindos de Nord a fost creat în 2005 prin unificarea Parcului Național Valia Kalda și a Parcului Național Vikos-Aoös. Acoperind o suprafață de aproape 2.000 de kilometri pătrați, îl face cel mai mare parc național din Grecia continentală. Parcul este alcătuit din aproape toată Zagori, părți din Konista și Metsovo, precum și partea de vest a Grevena.

Parcul oferă o combinație unică de sălbăticie naturală și sate tradiționale. În 2010, regiunea Vikos- Aoos, în care se află și cel mai abrupt defileu din lume (conform Guinness World Record), a primit recunoașterea de Geoparc Internațional de către UNESCO.

Defileul Vikos

Parcul găzduiește multe tipuri rare de ecosisteme, precum și numeroase specii endemice de faună și floră. Peste 2000 de specii de plante au fost înregistrate în întreaga zonă a parcului, peste 2500 de specii de ciuperci au fost documentate, precum și 60 de specii de mamifere, dintre care aproape toate au fost incluse pe lista mamiferelor pe cale de dispariție din Grecia.

Parcul Național Pindos de Nord găzduiește, de asemenea, 186 de specii de păsări, păsări de pradă precum vulturul egiptean (o specie pe cale de dispariție universală), vulturul auriu, șoimul pescăresc, printre altele, și-au găsit aici un refugiu sigur.

Părțile parcului pot fi accesate din diferite zone. În Konitsa există două poduri de piatră notabile care sunt incluse în atracțiile parcului, unul este podul Voidomatis, Kleidonias construit în 1853 și podul Konitsa pe râul Aoos, construit în 1850.

9. Un paradis pentru vacanțe active

Epirus este o destinație pentru toate anotimpurile și locul perfect pentru toate tipurile de activități, de la drumeții, rafting, repelling, echitație și schi.

Regiunea este presărată cu numeroase trasee de drumeție pentru toate nivelurile de dificultate și grupele de vârstă. Pentru cei care doresc să încerce escalada, dar nu sunt siguri de abilitățile lor, Via Ferrata este o activitate unică, care nu necesită experiență anterioară. Este un traseu de cățărare care este sculptat în dealul abrupt, echipat cu cabluri de oțel și scări de-a lungul traseului. Via Ferrata poate fi experimentată la râul Aoos, iar traseul începe de la podul istoric din Konitsa.

10. Experimentați viața sălbatică la ferma Konitsa Lotos

Întinzându-se pe o suprafață de 130 de hectare de teren, acest refugiu minunat este o destinație perfectă pentru a experimenta viața sălbatică în mediul său natural. Oaspeții sunt invitați să se cazeze în cabane confortabile din lemn și piatră, care coexistă armonios cu împrejurimile naturale. Aici veți avea ocazia să vă întâlniți și cu rezidenții permanenți din zonă, cum ar fi cerbi sălbatici, mistreți, cai și mulți alții. În incinta acestui complex de ferme există o sală de banchet cu o capacitate de 700 de persoane și o mică capelă a Sfântului Nicolae, care poate găzdui botezuri private și nunți ortodoxe.

11. Vizitați casa Sfântului Paisie

Sfântul Paisie, iubitul sfânt bătrân al Greciei, s-a născut în Capadocia, Asia Mică, Turcia de astăzi. La câteva zile după botezul său, toți grecii au fost exilați din Asia Mică, iar familia sa s-a stabilit în Epir. Cea mai mare parte a vieții sale, Paisios a trăit în Konitsa și a devenit călugăr în Sfânta Mănăstire Panagia din Stomion.

El a avertizat împotriva dependenÈ›ei puternice de bunurile materiale – “Persoana care este posedată de lucruri materiale este întotdeauna subjugată de nefericire È™i anxietate: tremură de teamă că lucrurile sale îi vor fi luate” – cuvinte înÈ›elepte de la unul dintre cei mai iubiÈ›i sfinÈ›i moderni din lumea ortodoxă. ÃŽn multe zone din Konitsa au fost filmate seriale de televiziune greceÈ™ti dedicate vieÈ›ii Sfântului Paisios. Unele dintre scene au fost filmate È™i în satul Gannadio.

12. Faceți o vizită la Biserica din copac din Ayios Paisios

Unul dintre punctele de atracție din Konitsa este biserica ascunsă a Sfântului Paisios, adăpostită în interiorul celui mai vechi copac din Konitsa. Aceasta este situată în imediata apropiere a satului Ayia Varvara, de-a lungul drumului principal care duce spre Amarantos.

13. Mănâncă, bea și dansează Rebetiko

Bucătăria din Epirus este binecuvântată cu arome minunate, caprele și oile se bucură de o dietă sănătoasă de munte și, la rândul lor, produc un lapte excelent care este folosit pentru a face unii dintre cei mai buni unturi, brânzeturi și iaurturi din țară. Mâncărurile din carne sunt somptuoase și se potrivesc perfect cu clima răcoroasă de care se bucură Epirus în lunile de iarnă. Plăcintele sunt cunoscute ca fiind un fel de mâncare de bază al regiunii și sunt absolut delicioase.

O noapte de rebetiko la taverna lui Alexia din Konitsa

Produsele de patiserie phyllo din Epirus ocupă, de asemenea, un loc important în bucătăria bogată a regiunii, încercați Klostari cu nuci (Epirus Gi) produse pe baza rețetei tradiționale a bunicii Sosana, care a fost găsită de familia ei ascunsă într-o cutie de condimente stivuite în bucătăria ei. Un baklavas grecesc original care vă va face să vă lingeți pe degete.

Și în timp ce vă croiÈ›i drum prin satele primitoare ale Epirului, s-ar putea să aveÈ›i norocul să întâlniÈ›i niÈ™te localnici undeva într-o tavernă în aer liber, adunaÈ›i la masă, bând vin È™i savurând muzică rebetiko. Cele mai frumoase amintiri sunt, de obicei, cele neplanificate. Când vă aflaÈ›i în zonă, vizitaÈ›i taverna Alexia’s, cu o frumoasă zonă de relaxare în aer liber, perfectă pentru nopÈ›ile călduroase de vară.

Unde să stați în Konitsa

Rodovoli Hotel

Priveliște uimitoare de la hotel

Primele impresii privind pe fereastră dimineața au fost spectaculoase, o vale imensă se întindea în față cât vezi cu ochii. Aerul răcoros de munte îl întâmpină pe călător în orice moment al anului.

Acest fermecător Hotel de 3 stele în Konitsa este un bun exemplu de arhitectură locală, construit din piatră și lemn, oferă oaspeților un sejur confortabil și ospitalier. Cele 11 camere ale hotelului sunt dotate cu fantastica lenjerie de pat Coco-mat, asigurându-vă că veți beneficia de o odihnă excelentă și de un somn bun.

Locația centrală a hotelului și accesul ușor la principalele atracții din Konitsa fac din acesta o bază ideală pentru o escapadă minunată pe tot parcursul anului.

*Travel Greece, Travel Europe a fost invitată la călătoria de presă organizată de CK Strategies și Visit Konitsa. Toate opiniile exprimate sunt întotdeauna ale noastre.

Articol Preluat din sursa Externa

Cele mai bune crame din Istria, Toscana croată
Next House Copenhaga Hostel recenzie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

three × four =

Despre autor

FII LA CURENT CU VACANTELE REUSITE!

Cauta Oferte

Booking.com

Vacante de vis

Booking.com

Alege o vacanta reusita!

Booking.com
keyboard_arrow_up