Litoralul romanesc are o lungime totala de 245 de kilometri, fiind delimitat la nord de granita cu Ucraina si la sud de granita cu Bulgaria. Acesta este dominat de Delta Dunarii si de lacurile de pe coasta, incepand cu Capul Midia din Navodari si cu Vama Veche, care se afla la granita cu Bulgaria.
Litoralul romanesc, fiind stapanit de plajele cu nisip fin, si avand o clima temperata, apa cu salinitate redusa si plaja orientate spre est, atrage foarte mullti turisti.
Exista insa o diferenta de sesizat intre plajele din nordul litoralului, reprezentate de zonele turistice Navodari, Constanta si Mamaia, si cele din sud. Pentru ca cele din nord pastreaza o linie uniforma a tarmului, iar intiderile de nisip din sud sunt mai inguste si au mai multe sectoare, fiind brazdate de golfuri, zonele preferate de turisti sunt cele nordice.
Pe litoralul din Romania soarele straluceste in medie de 2500 de ore pe an, aspectul acesta fiind similar cu plajele din Croatia si de pe coastele mediteraneene.
Alege statiunea dorita pentru o vacanta de vis din lista de mai jos:
Oferte avantajoase de cazare pe litoralul din Romania:
(function(d, sc, u) {
var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0];
s.type = ‘text/javascript’;
s.async = true;
s.src = u + ‘?v=’ + (+new Date());
p.parentNode.insertBefore(s,p);
})(document, ‘script’, ‘//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js’);
Turismul pe litoralul romanesc
Litoralul din Romania ofera multiple optiuni de cazare, turistii avand la dispozitie peste 250000 de locuri unde se pot caza: in hoteluri, vile, pensiuni agroturistice din cele 12 statiuni: Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Navodari, Costinesti, Neptun, Jupiter, Olimp, Cap Aurora, Techirghiol, Mangalia, Saturn.
Existand o multime de oportunitati de entertainment si de activitati distractive, statiunile de pe litoralul romanesc acopera exigentele celor mai pretentiosi turisti.
Fiindca s-au dezvoltat numeroase hoteluri, terase si restaurante de-al lungul timpului, turistii au posibilitatea de a se relaxa si de a degusta numeroase preparate traditionale romanesc, sau, de ce nu, internationale, acest lucru fiind conditionat de tipul de restaurant ales.
Litoralul romanesc ofera posibilitati de activitati sportive preferate de pasionatii de surf, tenis, fotbal si golf. De asemenea, in statiuni vom gasi adesea numeroase parcuri de distractii si centre de divertisment.
Exista si numeroase obiective turistice vizitate de turisti: muzee, monumente istorice cu insemnatate mare, biserici, ruine antice, rezervatii naturale unice in Europa.
Vacantele pe litoral care dispun de pachetele All Inclusive includ acoperirea cheltuielilor in avans pentru cazare, mese, bautura, taxele de hotel si activitatile de divertisment. Atunci cand cautati detalii despre un sejur all inclusive pe litoral, este bine sa analizati si sa comparati mai multe oferte. De asemenea, pentru a beneficia de un pret rezonabil, ar trebui mai intai sa optam pentru o planificare detaliata a calatoriei. Un prim pas este stabilirea datei vacantei din timp (cu cateva luni inainte), lucru care poate reprezenta un avantaj pentru bugetul vostru.
Preturile de pe litoralul din Romania
In general, preturile pot varia de la o zi la alta. In majoritatea cazurilor acestea se pot scumpi pe zi ce trece. Uneori, insa, se intampla ca in extra-sezon ofertele vacantelor de tip all inclusive pe litoral sa fie chiar mai ieftine cu 20 de zile inaintea sejurului fata de momentul achizitionarii lor.
Este adevarat ca partea de nord a litoralului este mai solicitata (Navodari, Mamaia, Constanta), pentru ca plajele acestea pastreaza o linie a tarmului uniforma si sunt mai late. Cele din sud sunt putin mai inguste, dar aici gasim foarte multe golfuri si faleze inalte.
Optiunile de cazare pe litoralul Romaniei sunt diverse, turistii avand la dispozitie peste 250.000 de locuri de cazare la hoteluri, la vile si la pensiuni.
Statiunile de pe litoralul romanesc
Turismul litoral romanesc are la dispozitie nu mai mult de 12 statiuni: Navodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, la care s-au mai adaugat, in mod neoficial, statiunile 2 Mai si Vama Veche.
Litoralul romanesc dispune de o multitudine de oportunitati pentru distractie si agrement, multumind toate preferintele si exigentelele turistilor care aleg sa-si petreaca concediul aici. Restaurantele si terasele sunt in imediata apropiere a plajelor sau chiar pe plaja. Meniul acestora variaza, aici puteti servi mancare specific romaneasca, internationala sau preparate pescaresti.
- Mamaia, fiind o statiune aflata in expansiune si dezvoltare, este dezvoltata ca si un cartier residential, predominand vilele spatioase, pensiunile private si campingurile care au iesire directa spre plajele cu nisip fin.
- Eforie Nord reprezinta a doua mare statiune a litoralului din Romania, fiind pozitionata la 12 kilometri de Constanta. Aici se imbina turismul recreativ cu tratamentul- deoarece aceasta statiune este renumita si peste hotare pentru metodele tratamentului balnear modern. Fiind amplasata in zona sudica a regiunii, de mici dimensiuni, statiunea Eforie Sud este renumita pentru spatiile verzi, namolul si apa sarata, factorii naturali de tratament care sunt exploatati in domeniul sanatatii.
- In Costinesti veti gasi de asemenea oferte ideale pentru cazare, aceasta statiune fiind in special foarte apreciata de catre tineri.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); - Mangalia, statiunea cu izvoare mezotermale sulfuroase care sunt valorificate in tratamente de recuperare pentru boli osoase, este renumita si pentru diverse oportunitati de petrecere a timpului: vizite la uzee, cetati cu insemnatate istorica importanta, distractii acvatice, plaja, monumente istorice, festivaluri si evenimente culturale.
- Statiunea Jupiter- Cap Aurora este de dimensiuni reduse, iar turistii care o aleg vor fi incantati de vegetatia bogata care o inconjoara. Avand zone cu plaje inguste si modelate de golfuri, turistii se arata multumiti de aceasta zona, deoarece, in ciuda dimensiunilor, aceasta statiune ofera posibilitati de relaxare si de distractie multiple: sporturile nautice, plimbari cu skyjetul, cursuri de scufundari, plimbari cu hidrobiciclete, terenuri de tenis, gold si fotbal, mese de billiard, bowling si terenuri de volei pentru pasionati.
- In statiunea Neptun, punctul forte il reprezinta plaja numita “La Steaguri”, fiind cunoscuta ca fiind o plaja foarte bine amenajata, cu nisip fin, intrare lina in marea cu fund nisipos. Bolile regenerative, dermatologice, starile post-trausmatismale si bolile sistemului nervos periferic se pot trata in aceasta staiune, dotata cu o clima bogata in radiatii solare, aerosoli saline, apa de mare sodica, magneziana, clorata si hipotonica.
- Plajele din statiunea Olimp au un aspect diferit fata de cele din Neptun, datorita golfurilor. Plaja este mai lata in partea nordica (in zona Complexului Amfiteatru Panoramic Belvedere) si mai inguste in partea sudica, fiind marginite de faleze inalte. Datorita izvoarelor de apa hipotermala, sulfuroasa si minerala, statiunea Venus este renumita ca si zona balneara pe care turistii o folosesc pentru tratamentul diferitelor afectiuni osoase. Din pamantul acestia izvoreste apa minerala sulfuroasa care trataeaza diferite afectiuni precum: anemia secundara, boli ale pielii, boli ginecologice, spondiloza cervicala, lombara sau dorsala, rahitism, si altele.
- De asemenea, si in statiunea Saturn se afla izvoare hipotermale sulfuroase si namol cu rol terapeutic in vindecarea afectiunilor ginecologice si ale sistemului locomotor. Nefiind o locatia scumpa, turistii aleg sa-si petreaca vacanta pe litoral in aceasta statiune estivala linistita si dominata de factori naturali cu efecte benefice asupra sanatatii.
- Statiunea Techirghiol, desi ofera cazare si restaurante de mici dimensiuni, turistii o aleg pentru a se bucura de relaxare si intimitate. Principala atractie este lacul Techirghiol, sursa care furnizeaza namol sapropelic cu componenti minerali activi si care ii ofera o valoare terapeutica apreciata de turisti.
- Plaja Corbu – este cea mai nou plaja amenajata de pe litoralul Marii Nergre. Fiind o zona retrasa, cu numeroase tabere si amenajari turistice, si cabane in stil traditional dobrogean.
Cazarea pe litoralul romanesc
Spre exemplu, un cuplu care a ales un sejur pe litoral pentru o saptamana, in luna august, va trebui sa scoata din buzunare in jur de 1900-2100 de lei, la acest pret fiind asigurata doar cazarea la un hotel cu 2 sau 3 stele (in functie de perioada in care a fost facuta rezervarea). Majoritatea ofertelor din Mamaia sunt cuprinse intre 2000 si 3500 de lei, exceptie facand hotelurile de lux, unde cifra ramane aceeasi schimbandu-se doar moneda, din RON aceasta devine EURO.
Pentru 6 nopti de cazare, cu mic dejun inclus hotelurile de pe litoral in statiunea Mamaia de la 3 la 5 stele, unele avand si oferte all inclusive, preturile pornesc de la 2800-3000 de lei si pot depasi cu usurinta suma de 5000 de lei. Aceste vacante pe litoral care au preturile mai ridicate va asigura si sedinte la SPA. Daca va planuiti un sejur pe litoral din timp aveti sansa sa gasiti cazare si la preturi sub 2000 de lei (ba chiar putin peste 1000-1200).
Pentru o vacanta de success pe litoral, cu o rezervare online, este indicat sa urmariti comentariile fostilor clienti pentru a afla cum s-au simtit ei si daca au avut parte de neplaceri. Daca va informati despre cat mai multe hoteluri de pe litoral veti fi mai multumit atunci cand veti petrece sejurul in destinatia respectiva.
Daca alegem zonele din sud vom gasi statiuni pe litoral la preturi care cu greu depasesc 2000 de lei – aici facem referire la statiunea Eforie Nord care propune oferte pe litoral tot mai bune in fiecare an. Nu foarte departe de Eforie Nord, la doar cativa kilometri, vom gasi cazare la preturi mult mai accesibile, respectiv 900-1500 de lei.
O alta statiune foarte solicitata este Costinesti- aceasta statiune este pe placul tinerilor care isi programeaza o vacanta pe litoral pentru a se distra cat mai mult si care nu sunt in cautarea luxului, acestia spunand :“Camera de hotel este doar pentru dormit, un pat si o baie cu dus este suficient”. Aici, tinerii vor plati pentru un sejur de 6 nopti intre 1100 si 1500 de lei.
In sudul litoralului romanesc gasim statiunea Vama Veche, o statiune care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani si a devenit o destinatie ofertanta pentru cei care vor sa petreaca 1 Mai pe plaja. In schimb, pentru un sejur in plin sezon estival, turistii vor achita intre 1200 si 1900 de lei, in functie ofertele hotelului sau ale pensiunii.
De asemenea, ofertele early-booking va ofera posibilitatea de a beneficia de preturi mai mici pe litoral. De accea, este indicat sa va planificati un sejur pe litoral din timp, sa cautati cat mai multe oferte si sa o alegeti pe cea mai buna pentru dumneavostra si pentru nevoile pe care le aveti atunci cand va doriti sa petreceti o saptamana la malul marii.
Transportul
In ceea ce priveste transportul, acesta este facilitat de Autostrada Soarelui A2, fiind prima artera care leaga restul tarii de litoralul din Romania. Aceasta face o legatura directa intre Constanta si Bucuresti, (202 kilometri distanta) si este cea mai buna optiune pentru turistii din Muntenia, Banat, Maramures si Ardeal. Aceasta preia traficul catre litoral, fiind o scurtatura, in ceea ce priveste timpul economisit si calitatea calatoriei.
Nu este impusa o taxa de autostrada, iar soferii pot circula cu viteza maxima de 130 de kilometri pe ora. De asemenea, exista numeroase benzinarii si parcari de-a lungul Autostrazii Soarelui A2, ceea ce reprezinta un plus pentru turistii care vin de departe.
Autostrada A4, fiind o centura care ocoleste Constanta, faciliteaza drumul turistilor ce se indreapta spre statiunile din sudul litoralului romanesc.
Soseaua E60 este de asemenea o optiune buna pentru turistii din zona Moldovei, dar si pentru cei din partea de nord sau de nord-est a Munteniei.
Soseaua E87 ofera turistilor grabiti posibilitatea de a se incadra pe Autostrada A4 pentru a ajunge in partea de sud a litoralului Romanesc. Aceasta ofera accesul pentru toate statiunile sudice ale litoralului, pe ruta Consanta, Agigea, Eforie, Tuzla, 23 August, Mangalia si Vama Veche.
De asemenea, transportul aerian va ofera posibilitatea sa beneficiati de relaxare si sa uitati de oboseala de la volan. Unele firme ofera transferuri in conditii de siguranta, confort si punctualitate din Constanta sau spre Constanta, spre Aeroportul Otopeni sau Mihail Kogalniceanu. Tot ce trebuie sa faceti este sa faceti rezervarea early-booking pentru a beneficia de un zbor lin si de preturi mai reduse.
De ce ar trebui sa alegem litoralul romanesc pentru un sejur de vis?
- Obiectivele turistice sunt numeroase: muzeele din Constanta, cetatea Histria, Monumentul de la Adamclisi, Delta Dunarii, porturi turistice deosebite, etc;
- Ofertele All Inclusive – gasim aceasta oferta peste tot: Mamaia, Eforie nord, Neptun, Olimp, Jupiter, Saturn, Venus;
- Preturi adaptate fiecarui turist – hotelurile de 3 pana la 5 stele va ofera posibilitatea de a avea un buget variat, intre 1000-2000 de ron pe camera intr-un sejur de 7 zile;
- Agrement- croaziere pe mare, snorkeling, diving, echitatie ( mai ales la Herghelia din Mangalia)
- Tratament si spa – numeroasele hoteluri care includ centre modern de spa din majoritatea statiunilor, va vor trata diferitele afectiuni ale sistemului locomotor si nu numai;
- Liniste si verdeata – pentru familiile care doresc un sejur linistit si relaxant, sunt recomandate zonele Jupiter, Olimp si Neptun, in zona carora se afla si padurea vestita Comorova;
- Numeroase evenimente si festivaluri traditionale;
- Mancaruri nationale si internationale, servite de cei mai buni masterchefi.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});